Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.11.2008

La Londra a fost semnat Planul moldo-britanic de cooperare militara pentru anul financiar 2009

Ministrul Apararii, Vitalie Vrabie, se afla in perioada 5 - 7 noiembrie, intr-o vizita oficiala la Londra,  la invitatia lui Bob Ainsworth, ministrul de Stat pentru Fortele Armate ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Potrivit locotenent-colonelului Corneliu Fuior, şeful Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării, vizita a demarat cu o întrevedere cu Onorabilul Bob Ainsworth, Ministru de Stat pentru Forţele Armate ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Demnitarii au făcut o trecere în revistă a cooperării militare bilaterale, menţionînd rezultatele atinse la moment la diferite capitole: instruirea lingvistică, schimbul de experţi şi materiale în domeniul topogeodeziei şi cartografiei militare, conform Memorandumului de Înţelegere între Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind cooperarea şi schimbul de materiale geografice în domeniul cartografiei/geodeziei între Serviciul Topografic al Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi Cercetarea Geospaţială de Apărare a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, semnat la 22.02.2006.

Sursa citată a menţionat, că începînd cu anul 1999 Regatul Unit anual oferă burse la cursurile militare de studiere a limbii engleze cu durata de 12 săptămâni desfăşurate pe lîngă Universitatea Rippon & York). De asemenea în perioada 1996 - 2001 Armatei Naţionale au fost oferite burse la Cursul militar de limbă engleză desfăşurat pe lîngă Şcoala militară de limbi străine din or. Beaconsfield. Astfel, în perioada 1996 - 2008 23 militari ai AN au participat la cursurile menţionate.

Onorabilul Bob Ainsworth a remarcat rezultatele obţinute de Armata Naţională la etapele I şi II ale Procesului de Revizuire Strategică a Apărării (SDR), reiterînd disponibilitatea experţilor britanici de a continua asistenţa consultativă în continuarea acestui proces.

În cadrul întrevederii, miniştrii au semnat PROGRAMUL de cooperare bilaterală în domeniul apărării între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pentru anul financiar 2009. Principalele activităţi ale acestui program se axează pe asistenţă consultativă în desfăşurarea Revizuirii Strategice a Apărării (SDR), instruirea militară, schimb de experienţă şi expertiză.

cuvinte-cheie: Vitalie Vrabie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus