Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.11.2008

NewsIn: Alegerile din România şi R.Moldova vor amâna reluarea contactelor bilaterale la nivel parlamentar

Contactele parlamentare dintre Chişinău şi Bucureşti nu vor fi reluate până în primăvara anului viitor, deoarece atât în România, cât şi în Republica Moldova au loc alegeri legislative, a declarat la Chişinău Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Eugen Nicolicea a condus delegaţia României la cel de al 32-lea summit al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, în cadrul căreia România a preluat preşedinţia acestui for pentru următoarele şase luni.

"Alegerile au dat peste cap absolut toate agendele externe, pentru că trebuie văzută care va fi noua configuraţie a Parlamentului. Iar când terminăm noi cu aceste alegeri, începeţi dumneavoastră. Deci, probabil că vizite bilaterale mai eficiente vor fi după alegerile din Republica Moldova, pentru că lucrurile trebuie să se aşeze şi să discuţi cu persoane care au puterea pe patru ani, nu cu cele care îşi încheie un mandat în decurs de o lună sau două", a declarat Eugen Nicolicea la Chişinău.

Potrivit deputatului PSD, relaţiile cu Republica Moldova nu sunt unele îngheţate şi pe măsură ce Republica Moldova îşi exprimă dorinţa de integrare în UE, aceste relaţii se vor apropia. "Fiind la graniţa UE, a trebuit să avem şi un rol 'ingrat', de graniceri, de jadarmi ai UE, ceea ce a dat impresia că anumite relaţii ale noastre ar fi mai tensionate. În realitate nu este aşa. Pentru că atunci când eşti pus paznic la graniţele UE trebuie să-ţi asumi şi această menire. Odată cu integrarea Republicii Moldova în UE să ştiţi că acest rol de paznic îl veţi prelua edumneavoastră şi atunci o să vă întrebe alţii dacă aţi îngheţat relaţiile cu ei, deşi acest lucru nu va fi adevărat", a spus vicepreşeditele Camerei Deputaţilor.

Aflat la Chişinău, Nicolicea a purtat discuţii cu politicieni din trei partide politice moldovene, ceea demonstrează, în opinia lui, că nu există probleme nici în relaţiile dintre elitele politice. 

Întrebat dacă pentru cursul integrării europene a Republicii Moldova are vreo importanţă dacă la următoarele alegeri parlamentare Partidul Comuniştilor va deţine din nou o majoritate importantă, Eugen Nicolicea a declarat că atunci când UE decide să integreze o ţară, decizia este una politică. "Dacă decizia va fi ca Moldova să se integreze, se va trece cu vederea multe greşeli. Dacă decizia va fi ca acest lucru să se mai amâne, indiferent câte lucruri bune se vor mai întâmpla, aderarea se va amâna", a declarat politicianul român.

"Mie mi-e teamă de altceva - criza să nu întârzie aderarea unor noi membri. Pentru că atât timp cât UE mergea bine din punct de vedere economic, era uşor să integrezi membri care nu mergeau atât de bine economic. În momentul în care vor fi loviţi de o criză, atunci s-ar putea ca aceasta să aibă implicaţii şi asupra aderării", este de părere Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu

cuvinte-cheie: Romania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus