Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-05/moldovagaz-a-sistat-livrarea-de-gaze-catre-termocom-iar-sezonul-de-incalzire-sa-incheiat-fortzat-in--7067.html
Data: Nov 5, 2008 (14:26)

"Moldovagaz" a sistat livrarea de gaze către „Termocom", iar sezonul de încălzire s-a incheiat forţat în prag de iarnă

Administraţia SA „Termocom" a anunţat că, marţi, 4 octombrie 2008, SA „Moldovagaz" a întrerupt livrarea gazelor naturale către toate staţiile termice care aparţin SA „Termocom", motivul fiind nivelul scăzut de achitări a facturilor pentru gazele consumate. Astfel, fără căldură şi apă caldă au rămas sectoarele Centru şi Buiucani, precum şi toate suburbiile mun. Chişinău.

Furnizorul de energie termică a cerut Primăriei să achite urgent datoriile sale de 176 mil. lei faţă de "Termocom", pentru a soluţiona situaţia.

Precum anunţase anterior SA "Moldovagaz", datoria SA "Termocom" pentru livrarea gazelor constituie în prezent 216 mil. lei, dintre care 36 mil. sunt datorii curente.  

Totodată, atât „CET-1" şi „CET-2" au avertizat despre imposibilitatea livrărilor de agent termic către SA „Termocom" în condiţiile în care întreprinderea nu va lichida datoriile acumulate, iar furnizorul de gaze va limita volumul livrărilor. Datoriile SA „Termocom" faţă de „CET-1" se cifrează la 368 mil. lei, dintre care datorii curente - 45 mil. lei, către „CET-2" - 1114 mil. lei şi, respectiv, curente - 112 mil. lei.

Prin urmare, datoriile curente  ale SA "Termocom" faţă de "Moldovagaz" şi CET-uri constituie 193 mil. lei şi chiar dacă Primăria ar achita imediat datoria de 176 mil. lei, această sumă nu va acoperi datoriile curente ale "Termocom", nemaivorbind de datoriile istorice.

În acelaşi timp, datoriile generale ale consumatorilor faţă de "Termocom" sunt de peste 1 miliard lei, potrivit datelor Primăriei, furnizorul de agent termic procedând deja la confiscarea bunurilor materiale în contul datoriilor, deşi consumatorii nu au semnate contracte directe cu "Termocom"-ul prividn livrarea serviciilor.  

Astfel,  SA „Termocom" a informat că la 17 octombrie curent, executorii judecătoreşti din sectorul Râşcani al mun. Chişinău, în prezenţa reprezentanţilor mass-media, s-au deplasat la domiciliul debitoarei Lebedeva Tatiana, din str. S. Lazo 21, ap. 11, pentru a-i ridica bunurile sechestrate în contul datoriei faţă de Furnizorul de energie termică.  Conform titlului executoriu, dna Lebedeva are o restanţă la factura pentru consum în valoare de 24 mii 619,27 lei. De către executorii judecătoreşti au fost ridicate următoarele bunuri: televizor „Vesta", DVD player, televizor „Mitsubisi", monitor „Samsung", cuptor cu microunde „Hyundai" şi frigider „Siltal", acestea fiind transmise la păstrare creditorului până la lichidarea integrală a datoriei.

De asemenea, SA "Termocom" a informat că  231 de apartamente datornice aflate în gestiunea ÎMGFL nr. 21 din sectorul Râşcani al capitalei riscă să fie sechestrate. Aceşti debitori au acumulat o datorie totală în valoare de 1 mil. 315 mii 630 lei.

Totodată, în baza hotărârii judecătoreşti şi în urma cercetării de către executorul judecătoresc a bunurilor din proprietatea datornicilor acţionaţi în judecată, Direcţia principală înregistrare a transportului şi calificare a conducătorilor auto a Ministerului Dezvoltării Informaţionale a înregistrat restricţii privind efectuarea operaţiunilor de radiere din evidenţă a mijloacelor de transport. O parte din autoturisme au fost puse sub sechestru.

Asemenea titluri executorii au fost emise mai multor persoane din sectoarele Ciocana, Râşcani şi Buiucani. Pentru a vizualiza lista, click aici.