Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2008

Igor Dodon a reasigurat populaţia că în Moldova nu este criză economică

Igor Dodon a reasigurat populaţia că în Moldova nu este criză economică

În pofida crizei financiare mondiale, în Moldova nu există pericole în ceea ce priveşte executarea bugetului, a declarat miercuri, prim-vicepremierul , ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon. Astfel, el a menţionat că, în 10 luni ale anului 2008, încasările la bugetul de stat au constituit cu 5% mai mult decât nivelul planificat. Un alt indicator care reflectă situaţia în economia naţională este inflaţia, care în octombrei a constituit 0,8%. În premieră, în Moldova în ultimii 4 ani, inflaţia a constiuit 9,8% pentru 12 luni, a spus prim-vicepremierul.

Igor Dodon a menţionat că  un alt indicator care reflectă stabilitatea sau instabilitatea în sectorul financiar este cursul de schimb al valutei naţionale faţă de principalele valute străine. De asemenea, acesta este un semnal important şi pentru populaţie. În contest, Igor Dodon a chemat populaţia şi mass media să nu facă panică şi ajiotaj. „Guvernul a asigurat, asigură şi va asigura  stabilitatea financiară, macroeconomică. Premise pentru panică în sectorul bancar, depozite, cursul valutar nu există”, a spus Igor Dodon, menţionând că cei care încearcă să facă ajiotaj vor să destabilizeze intenţionat situaţia în scopuri electorale.

Referindu-se la cursul dolar/leu, Dodon a menţionat că pe parcursul ultimelor săptămâni se observă o stabilitate a acestui curs, în limita coridorului de 10,2 – 10,6 lei pentru 1 dolar, stabilitate ce este asigurată în Moldova şi va fi asigurată şi mai departe. Totodată, el a spus că raportul leu/euro nu este de competenţa BNM să-l influenţeze, deoarece aceasta este o cotare, ce depinde de stuaţia pe pieţele financiare externe.

Printre alţi indicatori macroeconomici, Igor Dodon a menţionat creşterea exporturilor cu 30% în primele 10 luni ale anului 2008, o creştere superioară a exporturilor faţă de anii recedenţi. Igor Dodon şi-a exprimat speranţa că acest ritm de creştere se va meţine până la finele anului. Totodată, Dodon nu a exclus faptul că unii exportatori ar putea să întâmpine greutăţi la export în legătură cu criza financiară internaţională. Potrivit lui, la această etapă, Guvernul monitorizează fiecare poziţie la export, fiecare agent economic şi, la moment situaţia este sub control.

cuvinte-cheie: macroeconomici | criza | indicatori | ajiotaj | Dodon

Comentarii (0)

 

Related news

Sus