Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.11.2008

Barack Obama este noul președinte al SUA

Barack Obama este noul președinte al SUA

Democratul Barack Obama a devenit cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, după ce a reuşit să-şi asigure cele 270 de voturi electorale necesare pentru Casa Albă.

El l-a invins pe republicanul John McCain in alegerile desfăşurate marţi, 4 noiembrie 3008. În luna ianuarie 2009, Obama va depune jurământul ca primul preşedinte de culoare al SUA.

Anunţul victoriei democratului Barack Obama în alegerile prezidenţiale din Statele Unite a fost primit cu urale puternice şi o explozie de bucurie în parcul din Chicago unde s-au adunat deja zeci de mii de persoane.

Numeroşii susţinători ai lui Obama adunaţi în Grant Park şi-au exprimat bucuria şi emoţia, agitând drapele americane şi pancarte pe care este înscris sloganul de campanie "Yes, we can".

John McCain și-a recunoscut înfrângerea

John McCain, candidatul republican la presedintia SUA, l-a felicitat pe Barack Obama pentru victoria in alegerile din SUA la aproximativ 20 de minute dupa ce CNN a anuntat victoria democratului. "Poporul american s-a exprimat clar. Il felicit pe Presedintele Barack Obama", au fost primele cuvinte ale lui McCain in fata sustinatorilor sai din Arizona.

Iată principalele declarații ale lui McCain, după pierderea alegerilor:

"E normal sa fim dezamagiti azi, dar maine trebuie sa o luam de la capat. Esecul este al meu, nu al vostru. Este o mare victorie pentru afro-americanii din SUA. Le sint recunoscator sotiei mele si familiei mele. Îi sint recunoscator guvernatorului Sarah Palin. Îi urez succes lui Barack Obama in fata dificilelor probleme pe care le are de rezolvat. Îmi exprim toata compasiunea pentru pierderea suferita de Barack Obama. Regret profund ca bunica sa nu l-a putut vedea câștigând."

Pragul de 270 de voturi electorale, depășit lejer de Obama

Ultimele secții de votare închise sunt în statele California, Hawaii, Idaho, Oregon si Washington. Potrivit proiecțiilor televiziunilor americane, Obama le-a câștigat pe toate cinci.

Democratul a câștigat și statul Florida, având 338 de voturi electorale, față de doar 155 ale lui McCain.

Votarea s-a încheiat, singurul stat unde urnele sunt încă deschise fiind Alaska. Voturile sunt procesate în prezent în ultimele patru state: Carolina de Nord, Missouri, Montana și Indiana.

Președintele în exercițiu, George Bush, l-a felicitat pe Obama

Presedintele in exercitiu al Statelor Unite, George W. Bush, l-a sunat pe Barack Obama pentru a-l felicita pentru victoria obtinuta la alegerile prezidentiale, a anuntat purtatorul de cuvant al presedintiei, precizand ca Bush l-a invitat pe senatorul de Illinois sa viziteze, curand, Casa Alba.

"Esti pe punctul de a trai cea mai exceptionala perioada din viata ta. Felicitari si multe bucurii", i-a urat Bush noului presedinte american. 

***

Colegiul Electoral sau scurt ghid despre cum isi aleg americanii presedintele

Sistemul prin care se voteaza, mostenit de la "parintii fondatori" ai Americii, a fost criticat ca fiind prea complicat si confuz (iar alegerile din 2000 au fost un exemplu), insa sustinatorii lui afirma ca astfel nu doar guvernul federal, ci si fiecare dintre cele 50 de state participa la conducerea tarii.

Iata cateva dintre cele mai importante lucruri de stiut despre Colegiul Electoral:

  • Colegiul Electoral este modalitatea prin care americanii isi aleg presedintele si vicepresedintele. Presedintii SUA nu sunt alesi direct de catre popor, ci de catre un grup desemnat de cetateni cunoscuti sub numele de ¨electori¨care voteaza apoi pentru presedinte si vicepresedinte
  • Atunci cand un alegator voteaza pentru presedinte si vicepresedinte, el voteaza de fapt pentru un grup de electori alocati unui anumit candidat. La randul lor, electorii vor vota pe 15 decembrie, iar Congresul va numara si va anunta rezultatele oficiale in luna ianuarie. 
  • Procesul prin care electorii sunt alesi difera de la un stat la altul. In cele mai multe cazuri, partidele isi nominalizeaza electorii, acestia fiind recompensati pentru serviciile aduse si loialitatea fata de formatiunea respectiva.
  • Numarul total al electorilor este de 538. Pentru a castiga alegerile pentru presedintie, un candidat are nevoie de sprijinul a 270 de electori.
  • Numarul electorilor este egal cu numarul membrilor Camerei Reprezentantilor (respectiv 435, numarul lor fiind determinat de populatia din acel stat) si ai Senatului (respectiv 100, fiecare din cele 50 de state avand dreptul la doua mandate). In plus, District of Columbia are trei voturi electorale.
  • Daca niciunul din candidati nu a obtinut cele 270 de voturi electorale necesare, Camera Reprezentantilor va vota pentru alegerea presedintelui. Delegatia fiecarui stat are dreptul la un singur vot si e nevoie de o majoritate de 26 de state pentru ca respectivul candidat sa fie ales presedinte.
  • Din cele 50 de state, 48 utilizeaza sistemul ¨invingatorul ia totul¨, astfel incat toate voturile electorale din acel stat vor fi repartizate candidatului care a castigat voturile populare. Este asadar posibil ca un candidat sa castige mai multe voturi la nivel national, insa sa piarda voturile electorale. Au existat trei cazuri in istoria Statelor Unite cand votul electoral un l-a reflectat pe cel popular. Cel mai recent exemplu a fost cel din 2000, cand democratul Al Gore s-a impus la nivel national, insa a pierdut voturile electorale in urma unei odisee judiciare care a durat o luna de zile.
  • Un "swing state"sau un "battleground state" este acela in care votantii sunt divizati in asemenea masura intre candidati incat oricare dintre acestia ar putea sa-si adjudece in final voturile electorale din acel stat.

 Sursa:   Deutsche Welle, HotNews

 

 

BIOGRAFIE: Barack Obama, primul politician de culoare care devine preşedintele Statelor Unite

Cine este mai favorabil pentru RM: McCaine sau Obama?

 

cuvinte-cheie: SUA | alegeri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus