Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.11.2008

Criza financiară nu se va opri la hotarul României, susţine consilierul economic al Ambasadei române la Chişinău

Criza financiară nu se va opri la hotarul României, susţine consilierul economic al Ambasadei române la Chişinău


Criză nu se opreşte la hotarul cu România, ea se va întinde şi peste graniţele României, a declarat marţi, la Chişinău consilierul ambasadei României în Moldova Ion Şerban. El a spus că, în următorii ani va trebui să asistăm la o scădere a creşterii economice şi o  depreciere a principalilor indicatori macroeconomici. 

Totodată, potrivit lui Ion Şerban, criza financiară nu va afecta exporturile moldoveneşti către România. El a spus că până la finele anului 2008, exporturile moldoveneşti în România vor depăşi 300 mil. dolari SUA, iar în 2009 volumul acestora va creşte considerabil. Ion Şerban a menţionat că în 2008, exportul Moldovei în România s-a majorat cu 60-65% faţă de anul trecut.

Consilierul Ambasadei române la Chişinău a spus că în 2008 România înregistrase cea mai mare creştere economică din UE  între 7% şi 9%. “Însă criza financiară globală a afectat şi România. În primul rând sunt afectate investiţiile, care pe undeva se îngheaţă sau se reduc. Investiţile înseamnă credite bancare care devin mai scumpe şi băncile sunt foarte prudente la acordarea lor. Odată cu îngheţarea investiţilor se reduc locurile de muncă, creşte şomajul. Acest fapt afectează şi nivelul de trai”, a menţionat Şerban.
 
Totodată, România era pregătită să intre în următorii ani în zona euro, avea o strategie care trebuia să menţină moneda naţională într-o anumită limită de fluctuaţie. În special, expertul s-a referit la presiunile din partea băncilor mari din SUA şi Europa asupra ţărilor mici din regiune în scopul obţinerii profiturilor de pe urma crizei,  care afectează cursul de schimb al monedelor naţionale. În context, Ion Şerban a spus că România, Ungaria şi Polonia vor face un demers comun către Comisia Europeană pentru a stăvili această presiune asupra monedelor naţionale din regiune din partea cartelurilor bancare.

cuvinte-cheie: financiara | criza

 

Gallery

  • Ion Serban

Comentarii (0)

 

Related news

Sus