Trimite e-mail | Printeaza
Social
03.11.2008

Pe parcursul a 9 luni ale anului 2008 au fost plasati in cimpul muncii 16,9 mii persoane

Potrivit MEC, pe parcursul a 9 luni ale anului 2008 au fost plasati in cimpul muncii 16,9 mii persoane, sau 71,6 % din prevederile Planului de actiuni pentru promovarea politicilor de stat pe piata muncii pentru anul curent. Astfel, in 9 luni 2008, la ANOFM (Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca) s-au inregistrat 54,6 mii someri, cu 4,9 mii mai putin decit in aceeasi perioada a anului 2007.

In calitate de masuri principale in vederea ocuparii fortei de munca au fost organizate 53 de tirguri ale locurilor de munca pentru tineret, 241 seminare cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca,  268 de traininguri la care au participat 3296 someri,  din care 494 persoane au fost incadrate in cimpul muncii si  960 persoane au fost repartizate la cursurile de formare profesionala a somerilor.

In domeniul orientarii  si pregatirii   profesionale au fost aplicate programe active de informare si sustinere psihologica pentru categoriilor de populatie vulnerabile pe piata fortei de munca. Astfel, 17 agentii teritoriale au organizat „Zilele orientarii profesionale" in 26 scoli-internat din republica, la care au participat circa 700 de elevi-absolventi.

De asemenea, continua a fi  realizat proiectul privind  integrarea absolventilor in cimpul muncii prin intermediul contractului triplu: ANOFM/Agentul economic/Institutia de invatamint. Astfel, au fost incheiate 11 contracte triple cu 12 agenti economici de catre 9 agentii teritoriale din Cahul, Anenii-Noi, Causeni, Briceni, Criuleni, Soroca,Glodeni, Falesti, mun. Chisinau.

Cu scopul eficientizarii comunicarii intre persoanele ce cauta un loc de munca si angajatori a fost lansat ,la inceputul anului 2008, portalul guvernamental in piata muncii - www.jobmarket.gov.md  " .

Cele mai multe locuri de munca sunt inregistrate in domeniile industriei, comert cu ridicata si amanuntul, constructiei, transportului si comunicatiilor

cuvinte-cheie: piata muncii

Comentarii (0)

 

Sus