Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.11.2008

Germania va aloca Moldovei asistenţă tehnică în valoare de 2,5 mil. euro

În acest sens, la 30 octombrie, delegaţiile Moldovei şi Germaniei au semnat un protocol. Precum a comunicat Ambasada Germaniei la Chişinău, 0,5 mil. euro din mijoloacele acordate sunt destinate pentru Fondul de studii şi specialişti, iar 2 mil. euro - pentru un nou proiect: susţinerea localităţilor la îmbunătăţirea serviciilor la nivel local în sectorul energetic şi canalizare/ape reziduale.

Partea germană a informat despre implicarea experţilor de la Centrul Internaţional pentru Migraţie (CIM) şi Serviciul Experţilor Seniori (SES), precum şi despre un proiect regional de combatere a HIV/SIDA, care urmează să fie implementat de către GTZ în şcolile profesionale din Republica Moldova şi Ucraina. De asemenea, Asociaţia germană a Universităţilor Populare a exprimat disponibilitatea de a se angaja pe viitor în ţara europeană vecină.

Partenerul de contact din partea Guvernului Republicii Moldova este Direcţia coordonarea politicilor şi asistenţei externe a Aparatului Guvernului. Partea germană şi cea moldovenească au convenit pentru un schimb mai bun de informaţii referitor la proiectele existente şi implementarea lor. Partea germană a salutat angajamentele acestei direcţii în vederea asigurării transparenţei şi coordonării donatorilor.

Partenerii moldoveni au evaluat pozitiv proiectele implementate în domeniul promovării infrastructurii sociale şi a creării staţiilor pentru servicii agro-tehnice, apreciind cooperarea în domeniul microfinanţării (ProCreditBank) şi proiectele Camerei meşteşugarilor în colaborare cu Camera de Industrie şi Comerţ din Republica Moldova.

Delegaţia germană s-a interesat detaliat despre progresele înregistrate de către conducerea Republicii Moldova în combaterea traficului de fiinţe umane şi a accentuat importanţa acestora.

În încheiere s-a stabilit, ca următoarele discuţii în vederea coordonării cooperării să fie purtate în anul 2009.

Volumul asistenţei tehnice şi financiare acordată de către Republica Federală Germania Republicii Moldova din 1993  se ridică la 27 milioane euro.

cuvinte-cheie: tehnica | asistenta | Germania

Comentarii (0)

 

Related news

Sus