Trimite e-mail | Printeaza
Social
03.11.2008

DW: Populaţia Republicii Moldova este cea mai săracă din Europa

Republica Moldova trece drept cea mai săracă ţară a Europei. De aproximativ doi ani de zile populaţiei îi merge totuşi ceva mai bine, însă adevărata bunăstare se lasă prea mult aşteptată...

"Pentru a supravieţui ar fi nevoie de minimum 130EUR lunar. Un salariu mediu este de circa 175EUR. De pildă, în sectorul public, salariul unui profesor debutant este de 35EUR. Pentru cursurile pe care le ţin la universitate câştig 65EUR. O sumă de nimic în comparaţie cu salariul de 1500EUR pe care îl primesc la principalul meu loc de muncă. Dar eu sunt o excepţie."

Veaceslav Ioniţă este expert în economie la un institut pentru studiul fenomenelor dezvoltării. De două ori pe săptămână predă cursuri la Academia de Studii Economice din Chişinău. Printre studenţi se numără multe fete care se pregătesc să devină manageri. Mai toate vor să muncească, după obţinerea diplomei, în Uniunea Europeană, Rusia sau SUA. Mulţi dintre bărbaţii tineri au părăsit Moldova înainte de încheierea studiilor.

Oficial, în ultimii zece ani, au plecat la muncă în străinătate 600.000 de persoane. În prima jumătate a anului 2008, sumele trimise în ţară de către aceştia au însumat circa 685 milioane EUR.

"Moldova este prima ţară din lume în care banii trimişi din străinătate către familiile rămase aici reprezintă 35% din PIB. O sumă mai mare decât totalul salariilor din economie, decât bugetul de stat şi volumul total al exporturilor."

În capitală viaţa e mai scumpă

Cu greu, mulţi dintre cei 800.000 de locuitori ai capitalei par totuşi să facă faţă inflaţiei.

"Totul e scump. În comparaţie cu salariile din Moldova, traiul în Chişinău e foarte scump." - spune o locuitoare a oraşului

Declinul economiei a început după războiul din 1992 cu regiunea separatista Transnistria. Privatizarea haotică a întreprinderilor de stat, embargoul impus de Rusia la importul de vinuri moldoveneşti, colapsul agriculturii şi lipsa investiţiilor străine au avut grijă de restul. În opinia profesorului Ioniţă, criminalitatea şi corupţia la nivel înalt sunt principalii factori care au împiedicat dezvoltarea economică a Moldovei.

"Până în 2005 era răspîndită taxa de protecţie, iar statul nu era străin de lucrul acesta. În ziua de azi, situaţia e un pic mai bună. Dacă aveţi o cifră de afaceri de un milion de euro pe an vă puteţi desfăşura activitatea liniştit în continuare după ce aţi dat la stat o mică taxă de protecţie. Dacă cifra de afaceri este de cinci milioane, riscaţi să vă pierdeţi firma. Dacă cifra de afaceri este de zece milioane EUR atunci cu siguranţă vă vor lua afacerea."

Sursa: Deutsche Welle

cuvinte-cheie: săracă ţară

Comentarii (0)

 

Sus