Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-11-01/o-misiune-a-fmi-shi-bm-va-evalua-sistemul-financiar-din-rom-nia-7002.html
Data: Nov 1, 2008 (18:19)

O misiune a FMI şi BM va evalua sistemul financiar din România

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale (BM) va face o vizită la Bucureşti, între 3-14 noiembrie, pentru a evalua sistemul financiar din România, potrivit unui comunicat al FMI.

Aceasta este o misiune care urmează celei din 2003, care a realizat prima evaluare a sistemului financiar din România, se mai arată în comunicat.

Autorităţile române au cerut această misiune cu mult timp în urmă, iar perioada vizitei a fost stabilită anul trecut.

"Misiunea nu va discuta sau negocia oferirea de asistenţă financiară României, iar rezultatele vor fi făcute publice împreună cu concluziile consultărilor pe marginea Articolului IV din 2009", se precizează în comunicat.

Acordul stand-by a încetat, în mod formal, la 7 iulie 2006, iar relaţia României cu FMI continuă prin colaborări curente cu experţii instituţiei.

Ultima vizită în România a experţilor FMI a avut loc în perioada 26 septembrie - 2 octombrie 2007, pentru consultări cu autorităţile de la Bucureşti.

Referitor la efectele crizei globale asupra economiei româneşti, FMI a apreciat, într-un comunicat transmis marţi, că problemele economiilor dezvoltate vor avea implicaţii profunde pe pieţele emergente, inclusiv în România, iar autorităţile trebuie să răspundă prin politici fiscale şi salariale solide, adaptate în mod realist la mediul economic dificil.

FMI a evaluat, împreună cu autorităţile de la Bucureşti, efectele crizei globale asupra economiei României.

Totodată, FMI a precizat că nu a avut discuţii cu România privind acordarea unui sprijin financiar, deşi păstrează dialogul strâns cu oficialii de la Bucureşti în legătură cu politicile economice, şi consideră că scăderea ratingului de către S&P va reduce şi mai mult încrederea investitorilor.

Instituţia financiară internaţională a negat, astfel, informaţiile publicate în cotidianul The Economist, conform cărora România poartă discuţii cu Fondul în vederea obţinerii unui ajutor financiar.

Viceguvernatorul băncii centrale Cristian Popa a declarat, marţi, că România nu are nevoie, potrivit calculelor Băncii Naţionale a României (BNR), de un împrumut de la FMI, şi nu există probleme de finanţare.

 

Sursa: Mediafax.ro