Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-31/saptamana-viitoare-pretul-la-carne-va-scadea-in-medie-cu-67-6997.html
Data: Oct 31, 2008 (23:57)

Saptamana viitoare pretul la carne va scadea in medie cu 6-7%

Saptamana viitoare pretul la carne va scadea in medie cu 6-7%.   Aceasta afirmatie a fost efectuata in cadrul sedintei comune de astazi a expertilor Ministrului Economiei si Comertului in comert cu producatorii autohtoni de carne si companiile importatoare de carne din Republica Moldova.

Potrivit MEC, producatorii autohtoni de carne au sustinut, ca buna roada a furajerelor din anul curent precum si scaderea esentiala a preturilor la carburanti, le permite sa livreze  carnea de pasare si de porc pe piata interna la un pret mai redus.

La randul sau,  importatorii de carne au afirmat ca majorarea importului de carne din vara anului 2008, si scaderea preturilor pe piata internationala in special la carnea de vita, a conditionat reducerea pretului carnii importate pe piata moldoveneasca.

Astfel, pretul la carnea de porc va scadea cu 2%, la  pasare cu circa 6-7% iar la vita cu circa 10%

Atat producatorii cit si importatorii de carne au afirmat ca pina la 1 decembrie 2008 vor efectua o scadere repetata a pretului la carne cu circa 5-6%.

Expertii Ministerului Economiei si Comertului sunt de parerea ca in contextul scaderii preturilor la carne livrate spre prelucrare este de asteptat ca si presatorii de carne sa efectueze o scadere de preturi la mezeluri si produse din carne.

Ultima reducere de preturilor la produsele din carne a fost efectuata in iulie 2008, cand    importatorii,  producatorii si intreprinderile prelucratoare de carne, precum si retele comerciale din tara au luat decizia comuna de a scadea preturile la unele produse din carne cu 4-5 lei pentru un kg.