Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.10.2008

Ministerul Finanţelor: Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2009 a fost aprobat de Parlament în prima şi a doua lectură

Mariana Durlesteanu, ministrul Finanţelor, a prezentat în Parlament, joi 30 octombrie, proiectul Bugetului de Stat pe anul 2009 şi a răspuns la interpelările deputaţilor. Proiectul a fost votat şi aprobat în primele două lecturi, ceea ce semnifică că au fost acceptate direcţiile principale ale politicii bugetar-fiscale, concepţiile de bază şi indicatorii de venituri, cheltuieli şi deficit, ai bugetului de stat.

Ministrul Finanţelor a menţionat că, veniturile bugetului de stat pe anul 2009 pe toate componentele se estimează în sumă totală de 17,73 mlrd lei, in creştere cu 3 mlrd lei sau cu 21% faţă de veniturile aprobate iniţial pe anul 2008 şi cu 1,77 mlrd. lei (11,1%) mai mult decât veniturile scontate pentru finele anului curent.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2009 sunt estimate în suma de 18,3 mlrd lei, în creştere cu 3,42 mlrd. lei sau cu 23% faţă de anul precedent. Ponderea majoră de alocaţii se va direcţiona sectoarelor sociale - 7,31 mlrd.lei, sectoarelor economice - 2,44 mlrd.lei.

Deficitul scontat al bugetului 2009 constituie 573,8 mil. lei (55,4 mil. dolari). Deficitul va fi finanţat din împrumuturi pentru susţinerea bugetului, împrumuturi pentru proiecte finanţate din surse externe, din mijloacele de la vânzarea şi privatizarea patrimoniului public.

Ministrul Finanţelor a menţionat că, proiectul de buget va asigura stabilitatea economică şi monetară pe termen mediu şi va oferi noi oportunităţi de investiţii bazate pe politicile Programului de guvernare.

Mariana Durleşteanu a accentuat că, cheltuielile sociale vor rămâne o prioritate pentru buget si în 2009. Păturile social vulnerabile vor fi protejate printr-un set de programe de protecţie direcţionate.

În cadrul lecturii a treia deputaţii vor examina alocaţiile detaliate pe priorităţi şi activităţi publice.

 

cuvinte-cheie: Ministerul Finanţelor

Comentarii (0)

 

Sus