Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2008

Procuratura generală infirmă informaţiile privind livrarea de proiectile Georgiei din dotarea Armatei Naţionale

Faţă de cele publicate în articolul respectiv, Procuratura Generală a declarat că, în rezultatul controlului efectuat procurorii au stabilit că, Ministerul Apărării al Republicii Moldova nu a vîndut Forţelor Armate Georgiene proiectile de calibru 122 mm şi 152 mm la obuziere de tip D-20 şi M-30, aşa precum evocă autorii publicaţiei.

Procurorii au constatat că, în decursul anilor 2007-2008 Comisia interdepartamentală de control a exportului, reexportului, importului şi tranzitului de mărfuri strategice nu a autorizat export de armament şi muniţii.

Conform datelor procurorilor, la ÎS „Calea Ferată din Moldova” comenzile pentru transportarea armamentului şi muniţiilor nu au parvenit şi astfel de transportări pe calea ferată nu s-au efectuat, iar Serviciul Vamal nu a înregistrat careva tranzacţii de export a armamentului şi muniţiilor.

În adresa Ministerului Apărării sau bugetul de stat careva sume băneşti de la Guvernul Statelor Unite ale Americii sau alte structuri şi instituţii din SUA pentru achiziţionarea de armament şi muniţii nu au parvenit.

De asemenea, verificarea la faţa locului a demonstrat, că din anul 2005 şi pînă în prezent careva lovituri pentru artilerie în Divizionul artilerie (Ungheni) nu s-a păstrat, depozitul fiind pustiu şi la moment nu este folosit după destinaţie, avînd lipsă şi uşile de intrare.

În anul 2005 toate muniţiile au fost redislocate de la Brigada artilerie la Baza păstrare tehnică, armament şi patrimoniu militar (Floreşti).
 
În anul 2008 de la Baza păstrare tehnică, armament şi patrimoniu militar (Floreşti) proiectile de calibru 122 mm şi 152 mm la obuziere de tip D-20 şi M-30 nu au fost eliberate şi corespund numărului de inventar. Careva urme de pătrunderi nesancţionate în depozitele Bazei în perioada anului 2008 şi anterior nu au fost fixate.

Conform procurorilor, ultima inventariere a muniţiilor aflate la păstrare la Bază a fost efectuată în luna iunie 2008, nefiind depistate neajunsuri de muniţii. Faptul dat se confirmă atât prin documentele de evidenţă, cît şi prin declaraţiile persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul Bazei şi militarilor din corpul de gardă.

Mai mult, depozitele de armament nominalizate sunt supuse verificării anuale din partea procurorilor militari şi inspecţiilor din partea statelor participante la Tratatul asupra forţelor convenţionale din Europa (Tratatul CFE şi documentul de la Viena din 1999 (VD99) pentru perioada anilor 2003-2008), care la rîndul lor nu au depistat abateri de la evidenţa primară.

În virtutea circumstanţelor stabilite, la 29 octombrie 2008 procurorii au adoptat hotărîrea de neîncepere a urmăririi penale, pe faptul livrării de către persoane cu funcţie de răspundere din cadrul Ministerului Apărării a RM a proiectilelor de calibru 122 mm şi 152 mm la obuziere de tip D-20 şi M-30 către Republica Georgia, deoarece nu există faptul infracţiunii.

”Procuratura Generală investighează scopul şi motivul care i-a determinat pe autorii acestui articol să răspândească informaţii cu caracter de-a dreptul denaturat, prin care s-a încercat ştirbirea imaginii Republicii Moldova. Ne exprimăm convingerea că mass-media se va documenta în mod imparţial şi complet în fiecare caz, înainte de a fi dat publicităţii, evitînd să dezinformeze opinia publică, totodată, onorându-şi în mod onest condiţia profesională de ziarist”, ae arată în comunicatul Procuraturii generale.

cuvinte-cheie: armament | vanzare | Georgia

Comentarii (0)

 

Related news

Sus