Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.10.2008

Ministerul Economiei si Comertului sustine ca in anul 2007 rata saraciei in R. Moldova s-a redus semnificativ

In anul 2007 rata saraciei in Republica Moldova s-a redus semnificativ,  micsorandu-se cu 4.4 puncte procentuale in comparatie cu anul 2006. Aceasta este concluzia Studiului privind principalii indicatori a evolutia saraciei in anul 2007 efectuat de Ministerul Economiei si Comertului de comun cu Biroul National de Statistica. Studiu este traditional efectuat in luna octombrie-noiembrie a fiecarui an.   

Conform studiului,  in anul 2007 numarul persoanelor sarace s-a redus in comparatie cu 2006 cu peste 16 mii persoane. Astfel, in anul trecut 25,8% din numarul total al populatiei au avut un consum mai mic decat  pragul saraciei absolute, care constituia 839,3 lei.  Pragul saraciei absolute reprezinta suma cheltuielilor totale de consum pentru produsele alimentare, bunuri nealimentare si servicii. In 2006 pragul saraciei absolute a constituit 747,4 lei iar ponderea persoanelor sub nivelul acestui prag a fost de 30,2%.  

Un alt indicator de baza calculat in cadrul acestui studiu este pragul saraciei extreme, ce reprezinta  valoarea monetara a unui cos alimentar. Pragul saraciei extreme in 2007 a constituit 453,9 lei, iar in 2006 a insumat 404,2 lei. Pondera persoanelor aflate sub acest prag este foarte mic in Republica Moldova si constituie doar 2,8% din numarul total al populatiei. In anul 2007 indicatorul in cauza a cunoscut o scadere de 1,7 puncte procentuale in comparatie cu anul 2006.

Rezultate studiului au confirmat inca o data ca nivelul saraciei in mediul rural este mai inalt decat in mediul urban. 

Expertii Ministerului Economiei si Comertului prognozeaza o scadere continua a ratei saraciei extreme. In cazul pastrarea ritmurilor actuale de dezvoltare social-economica a tarii pentru urmatorii ani, problema saraciei extreme ar deveni nerelevanta  pentru Republica Moldova.

Indicatorii privind evolutia saraciei se calculeaza in baza datelor Cercetarii Bugetelor Gospodariilor Casnice, realizat de Biroul National de Statistica, care are drept scop determinarea nivelului de trai al populatiei prin prisma veniturilor, cheltuielilor, conditiilor de trai si a altor indicatori.

Potrivit MEC, metoda folosita pentru stabilirea pragului saraciei se refera la metodologia „costului necesitatilor de baza" care este pe larg utilizata la nivel international. Aceasta metodologie presupune determinare pragului saraciei in baza necesitatilor minime a populatiei reiesind din conditiile existente in tara.

cuvinte-cheie: MEC | saracie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus