Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-29/eco-vom-cumpara-energie-electrica-de-la-rushi-6924.html
Data: Oct 29, 2008 (10:32)

ECO: Vom cumpăra energie electrică de la ruşi

Autorităţile Republicii Moldova examinează posibilitatea importului de energie electrică din Federaţia Rusă, anunţă Ministerul Economiei şi Comerţului. Astfel, în cadrul celei de-a 34-a sesiune a Consiliului Electroenergetic a Comunităţii Statelor Independente (CSI), desfăşurată pe 22-24 octombrie curent, la Minsk (Belorusia), ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului, Tudor Copaci, a dus negocieri în acest sens cu reprezentanţii Federaţiei Ruse. Despre ce volum şi care vor condiţiile de import, inclusiv preţul, nu se spune nimic.

Energia rusească va fi de la Cuciurgan

Moldova a importat din anul 2002 şi până în vara anului 2006 energie electrică din Federaţia Rusă, în baza unui acord trilateral moldo-ruso-ucrainean. Conform documentului, Moldova primea energie electrică în cantităţi egale de la Ucraina şi Federaţia Rusă. În luna iunie 2006 livrările ruseşti au fost stopate pe motiv că partea ucraineană a majorat tariful de transport şi tranzit a energiei. În consecinţă, preţul acesteia creştea semnificativ şi nu mai era convenabil Moldovei. Aşa că din vara anului 2006 Ucraina a monopolizat livrările de energie electrică în Moldova.

Acum după ce preţul curentului ucrainean a crescut şi va mai creşte semnificativ sunt căutate soluţii de alternativă. Cel mai probabil, nu vom importa energie electrică direct din Federaţia Rusă, ci o vom cumpăra de la Cuciurgan, unde proprietar este compania rusă Inter RAO EES. În orice caz, asupra acestei variante insistă partea rusă, care este interesată în majorarea producţiei şi revigorarea întreprinderii. Deocamdată preţul cerut de Centrala de la Cuciurgan depăşeşte 6 cenţi SUA/kWh, faţă de preţul de 5,1-5,4 cenţi SUA/kWh plătit pentru energia electrică din Ucraina. În mod surprinzător, dar şi Ucraina a început să importe energie electrică din Federaţia Rusă, contractând pentru trimestrul IV al anului 2008 circa 1,2 mlrd. kWh.

Inter RAO EES - un instrument de extindere a influenţei ruseşti

Aceste evoluţii sunt influenţate şi de faptul că o serie de importanţi funcţionari de stat din Rusia se găsesc în Consiliul de Administrare al Inter RAO EES, aleşi chiar săptămâna trecută.

În primul rând, e vorba de vicepremierul rus Igor Secin (apropiat de Putin şi de serviciile secrete), care va şi preşedintele Consiliului de administrare. De asemenea, în consiliul Inter RAO EES se găseşte şi ministrul Energeticii Serghei Şmatko, cu care, la Minsk, a dialogat ministrul adjunct Tudor Copaci.

Experţii ruşi au apreciat aceste mutări din Consiliul de Administraţie al Inter RAO EES drept schimbare a atitudinii statului rus faţă de această companie. Controlul personal al lui Secin asupra Inter RAO EES denotă că activitatea companiei nu mai este doar un simplu business, ci în primul rând un instrument de extindere a influenţei ruseşti, apreciază Serghei Pikin, preşedintele Fondului de dezvoltare energetică.

„Este o continuare a expansiunii gaziere, dar într-o formă mai latentă. Or, dacă de Gazprom se tem deja, de Inter RAO EES încă nu", susţine şeful agenţiei East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin.

De altfel, conceptul promovat de Rusia şi respectiv de vicepremierul Igor Secin este că „chiar dacă nu toate activele energetice trebuie să fie controlate de Gazprom, atunci Rusiei trebuie să-i revină toate".

Aşa că ne putem aştepta la o nouă expansiune rusească în spaţiile mioritice.
Nu întâmplător la sesiunea Consiliului Electroenergetic de la Minsk, la insistenţele părţii ruse, au fost iarăşi analizate propunerile pentru proiectul studiului de fezabilitate privind funcţionarea sistemelor energetice ale CSI şi Ţărilor Baltice în paralel cu sistemul energetic UCTE (Uniunea pentru coordonarea de transmitere a energiei electrice). De notat că Moldova şi Ucraina au depus cerere de integrare în UCTE separat de Rusia, ceea ce a stârnit nemulţumire din partea autorităţilor ruseşti.

Consiliul Electroenergetic al CSI şi-a început activitatea la 14 februarie 1992 cu scopul elaborării acţiunilor comune îndreptate spre asigurarea alimentării continue şi fiabile cu energie a tuturor tipurilor de consumatori.

Priorităţile Consiliului Electroenergetic sunt: stabilirea principiilor unice de lucru în componenţa sistemelor energetice unite, participarea la pregătirea tratatelor interstatale pentru livrare reciprocă de energie electrică şi asigurarea stabilităţii sistemelor energetice unite în situaţii excepţionale etc. Preşedintele Consiliului, din mai 2008, este ministrul rus al Energeticii, Serghei Şmatko.

Sursa: ECO

Ion DRAGHIŞTEANU