Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-28/moldova-are-un-nou-ministru-de-interne-gheorghe-papuc-6889.html
Data: Oct 28, 2008 (09:40)

Moldova are un nou ministru de interne - Gheorghe Papuc

Decretul privind numirea sa în această funcţie a fost semnat marţi, 28 octombrie, de către preşedintele Vladimir Voronin.

Gheorghe Papuc a mai deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne al Moldovei în perioada 2002-2008. În martie 2008, exercitând funcţia de ministru în Guvernul demisionar al premierului Vasile Tarlev,  a fost plasat în arest la domiciliu, fiind suspectat de implicare în traficul de narcotice. Atunci se anunţase cea mia mare captură de droguri de către poliţiştii moldoveni - 200 kg de heroină, cu o valoare pe piaţa neagră de peste 10 milioane de euro. Potrivit datelor poliţiei, heroina capturată a fost produsă în Afganistan, iar destinaţia finală urma să fie una dintre ţările Uniunii Europene. Potrivit unor date, securitatea transportului de heroină pe teritoriul Republicii Moldova a fost asigurată de înalţi funcţionari din conducerea Ministerului de Interne.

Papuc a mai fost acuzat,  începând cu 1997, de implicarea în diferite acţiuni de corupţie, delapidare, fraudă, deturnare de fonduri etc. 

Astfel, în perioada când executa funcţia de comandant al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială “Fulger", Gheorghe Papuc a fost acuzat de fraude şi detunări de fonduri, iar în anul 2000 i s-a deschis un dosar penal, în calitate de probe servind rezultatele controlului respectiv. Prejudiciul calculat s-a ridicat conform raportului comisie de control la suma de 360 mii lei. Dosarul nu a fost soluţionat nici până în prezent, nici una dintre persoanele cu funcţii de răspundere acuzate de aceste delapidări nu a fost sancţionată.

O altă acuzaţie i s-a dus în anul 2005 de către mass-media din Republica Moldova conform căreia, ministrul Papuc şi–a dobândit actele de studii superioare prin acte de corupţie, diploma sa universitară fiind falsă. Ministrul Papuc nu a prezentat niciodată presei actele sale de studii, refuzând să comenteze.

Un alt scandal a izbucnit imediat după ce, la 9 octombrie 2006, maiorul de poliţie Constantin Domnişor şi familia sa au devenit ţinte ale unei tentative de asasinat în urma unei explozii cu grenadă. Domnisor afirmă că tentativa a fost organizată în urma deconspirării de către acesta a unor ilegalităţi comise de Ministerul Afacerilor Interne la repartizarea de locuinţe pentru ofiţeri. El a afirmat că atunci când a insistat să obţină un apartament de la stat, a descoperit că pe numele său fusese deja repartizată o locuinţă. Maiorul declară, că după aflarea de către el a acestor informaţii, a fost ameninţat cu răfuiala chiar de ministrul de Interne, Gheorghe Papuc.

De la proclamarea independenţei, Moldova a avut 8 miniştri de interne. Gheorghe Papuc s-a aflat cel mai mult timp în acest post - timp de şase ani.