Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.10.2008

50,5% din populaţia Moldovei consideră că lucrurile din ţară merg într-o direcţie greşită

Potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie septembrie-octombrie 2008, doar 27,9% din respondenţi consideră că lucrurile merg într-o direcţie bună. Faţă de sondajul anterior, efectuat în aprilie-martie 2008, la acest capitol situaţia s-a schimbat cu 9 puncte. Atunci 59,6% din cei intervievaţi considerau că lucrurile merg într-o direcţie greşită şi 26,1% - în direcţia bună.

Potrivit actualului sondaj, doar 3,2% din populaţie consideră că situaţia economică din Moldova este cu mult mai bună comparativ cu un an în urmă, iar 30,8% - puţin mai bună. 39.4% consideră că situaţia a rămas neschimbată faţă de acum un an, 14,1% susţin că situaţia e puţin mai proastă, iar 6% - mult mai proastă.

Întrebaţi cât de mulţumiţi sunt de actuala situaţie economică din Moldova, 43,6% din respondenţi s-au arătar nemulţumiţi, 42,1% - nici muţumiţi, nici nemulţumiţi. Doar 8,6% din respondenţi au spus că sunt destul de mulţumiţi, iar 0,3% - foarte mulţumiţi de actuala situaţie economică din ţară. În opinia a 32,4%, peste un an, situaţia economică din Moldova va rămâne nechimbată, 28,1% speră că situaţia se va îmbunătăţi, 13,1% consideră că situaţia se va înrăutăţi, iar 26,4% - nu au putut să răspundă.

Totodată, Barometrul de opinie publică relevă că 70,2% din populaţie nu are mijloace necesare pentru a investi, 4,1% au spus că nu au economii, deoarece le-au investit deja şi doar 2,4% sunt dispuşi să investească. Pe de altă parte, 12,4% au spus că au economii, dar le ţin pentru zile negre, 1,9% - se tem să investească, iar 0,8% - nu ştiu unde să investească.

Potrivit sondajului, 24,8% din populaţie consideră că pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică este nevoie de îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a legilor, 11,5% - de sporirea rolului statului în dirijarea economiei, 10,4% - de dezvoltarea întreprinderilor industriale, 10%- de schimbarea conducerii ţării, 7,9% - combaterea criminalităţii, 7,6% - atragerea mai multor investiţii străine, 7,5% - de oferirea mai multor înlesniri sectorului privat, 6,5% - sprijinirea micilor fermieri, 4,4% - asigurarea protecţiei proprietăţii cetăţenilor.

Printre cele mai mari îngrijorări, exprimate de respondenţi, au fost menţionate preţurile, sărăcia, şomajul, viitorul copiilor, corupţia, boala, foamea, criminalitatea şi lipsa încălzirii în perioada rece.

 

cuvinte-cheie: BOP | economica

Comentarii (0)

 

Related news

Sus