Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.10.2008

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanovic

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanovic, aflat în vizită oficială la noi în ţară.

Întrevederea tete-a-tete a celor doi şefi de stat a fost urmată de întîlnirea în format extins a membrilor delegaţiilor oficiale, după care a avut loc solemnitatea semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Muntenegrului cu privire la asistenţa reciprocă în domeniul vamal.

În declaraţiile pentru presă, Vladimir Voronin şi Filip Vujanovic şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu rezultatele convorbirilor purtate, menţionînd importanţa acestora pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale pe multiple planuri.

Preşedintele Republicii Moldova l-a salutat Preşedintele Republicii Muntenegru, aflat la prima sa vizită în Republica Moldova, exprimîndu-şi speranţa că această vizită va contribui într-o măsură considerabilă la dezvoltarea şi consolidarea de mai departe a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

Potrivit şefului statului, în cadrul discuţiilor avute cu Filip Vujanovic, au fost identificate mai multe domenii de cooperare de interes reciproc pentru Republica Moldova şi Muntenegru, fapt care inspiră încrederea că înţelegerile convenite se vor putea materializa, în viitorul apropiat, în mai multe proiecte avantajoase pentru ambele părţi.

Vladimir Voronin a spus că un asemenea domeniu este cooperarea regională, menţionînd că atît Republica Moldova, cît şi Muntenegru participă activ la procesele de cooperare regională şi acordă o atenţie deosebită acestui mecanism important de avansare pe calea integrării europene.

Preşedintele Vladimir Voronin şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu semnarea de către Muntenegru, la 23 octombrie 2008, a Cartei Procesului de Cooperare în Europa de  Sud-Est, precum şi faptul că acest lucru s-a realizat pe parcursul Preşedinţiei Republicii Moldova în cadrul acestui proces regional. Republica Moldova, în calitatea sa de stat membru al acestui aranjament, a susţinut întru totul aderarea Muntenegrului la SEECP, a declarat şeful statului.

Vladimir Voronin a mai spus că pentru Republica Moldova, perioada 2008-2009 este de o importanţă specială, prin prisma celor cinci preşedinţii regionale pe care le deţine în prezent ţara noastră. În acest sens, apreciem înalt participarea activă a Muntenegrului la evenimentele organizate sub auspiciile preşedinţiilor regionale ale Republicii Moldova, a afirmat şeful statului.  

Potrivit Preşedintelui, un alt subiect al întrevederii noastre l-a constituit schimbul de opinii referitor la ultimele evoluţii în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi Muntenegrului. La acest capitol, apreciem înalt Concluziile Consiliul Miniştrilor de Externe al Uniunii Europene din 13 octombrie 2008, care confirmă disponibilitatea Uniunii Europene de a iniţia, în curînd, negocierile asupra noului acord cu Republica Moldova, care, sperăm, va fi unul de asociere, a conchis Vladimir Voronin.

De asemenea, şeful statului a subliniat importanţa utilizării cu eficienţă maximă a apartenenţei Moldovei la cele două zone de liber schimb: CEFTA şi CSI.

Preşedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanovic, a reiterat cooperarea bună stabilită între cele două ţări în cadrul organismelor regionale în care Republica Moldova deţine preşedinţia în perioada 2008-2009.

Filip Vujanovic a subliniat importanţa aderării Republicii Muntenegru la procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est în perioada în care Republica Moldova deţine mandatul de preşedinte al organizaţiei în cauză.

A fost menţionată dorinţa comună a Muntenegrului şi a Moldovei de a dezvolta cooperarea bilaterală în toate domeniile, fiind subliniat interesul deosebit pentru intensificarea raporturilor comercial-economice.

Cei doi Preşedinţi au constatat existenţa unor premise bune pentru extinderea şi aprofundarea cooperării bilaterale în sfera economică, subliniind necesitatea organizării, în acest scop, a unor forumuri ale oamenilor de afaceri din Muntenegru şi Moldova, precum şi intensificării raporturilor de cooperare între Camerele de Comerţ şi Industrie din cele două ţări. În opinia Preşedintelui Muntenegrului, există un potenţial important al cooperării bilaterale, în particular, în sfera turismului şi agriculturii. 

Preşedintele Republicii Muntenegru a relevat, de asemenea, despre obiectivul comun al integrării europene a statelor noastre, menţionînd însemnătatea conjugării eforturilor în vederea avansării pe cale spre UE.

Filip Vujanovic a declarat că a adresat Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, invitaţia de a efectua o vizită oficială în Republica Muntenegru, fapt care va imprima un nou impuls procesului de dezvoltare a relaţiilor de colaborare între ţările noastre.

 

2008-10-27  

 

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

cuvinte-cheie: Muntenegru

Comentarii (0)

 

Sus