Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-27/in-ultimele-trei-luni-massmedia-din-moldova-au-fost-mai-putzin-active-in-reflectarea-subiectelor-pri-6877.html
Data: Oct 27, 2008 (21:51)

În ultimele trei luni, mass-media din Moldova au fost mai puţin active în reflectarea subiectelor privind corupţia

În perioada iulie-septembrie 2008, mass-media din Republica Moldova au eşuat, într-o anumită măsură, să reflecte profesional subiectele privind corupţia şi prevenirea acestui fenomen, potrivit datelor monitorizării mass-media realizate de Centrul Independent de Jurnalism.

Cel de-al patrulea raport trimestrial de monitorizare, elaborat cu suportul Guvernului SUA, relevă că, în total, cele 16 mijloace de informare analizate au publicat sau difuzat 716 materiale relevante, comparativ cu 999 materiale înregistrate în trimestrul precedent. Majoritatea (72%) s-au referit la corupţie în mod direct, iar restul au avut accent secundar, menţionând acest fenomen în contextul altor subiecte.

În general, reflectarea subiectelor privind corupţia a fost, într-o anumită măsură, problematică. În perioada de referinţă nu au fost realizate anchete reportericeşti bine documentate, in total în presa scrisă fiind publicate doar trei articole cu elemente de investigaţie. Materialele bazate pe informaţii oferite de surse de alternativă au constituit doar 17%, şi doar 20% din materialele relevante au continuat subiecte abordate anterior.

Numărul de materiale controversate care au prezentat poziţia tuturor părţilor implicate în conflict s-a redus, constituind 32%. Atunci când au fost citate toate părţile, acestora nu întotdeauna li s-a oferit spaţiu aproximativ egal pentru a-şi exprima poziţia.

Totodaă, strategiile şi programele anticorupţie implementate de autorităţile publice sau organizaţiile neguvernamentale cu sprijinul organismelor internaţionale au fost prezentate sumar, fără prea multe detalii.

Scopul monitorizarii rezidă în evaluarea modului în care mass-media din Republica Moldova reflectă fenomenul corupţiei şi programele de luptă cu corupţia, în încurajarea jurnaliştilor să respecte standardele unui jurnalism echidistant şi echilibrat, precum şi în informarea publicului.

Raportul a fost elaborat de Centrul Independent de Jurnalism în cadrul Programului Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova (CCMSCM), implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Programul este finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului şi administrat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională
(USAID).Conţinutul acestui document nu reflectă neapărat opinia AED, IREX, MCC, USAID sau a Guvernului SUA.