Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-23/int-lnire-bilaterala-a-primuluiministru-al-rom-niei-calin-popescutariceanu-cu-primulministru-al-repu-6809.html
Data: Oct 23, 2008 (16:33)

Întâlnire bilaterală a Primului-ministru al României Călin Popescu-Tăriceanu cu Primul-ministru al Republicii Moldova Zinaida Greceanîi

Primul-ministru al României Călin Popescu-Tăriceanu şi Primul-ministru al Republicii Moldova Zinaida Greceanîi au avut astăzi o întâlnire bilaterală la Palatul Victoria. Premierul Greceanîi efectuează o vizită la Bucureşti, reprezentând Preşedinţia în Exerciţiu a Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei, cu prilejul semnării de către Primul-ministru al Muntenegru a Cartei acestui proces de cooperare.

„România susţine pe deplin perspectiva europeană a Republicii Moldova" a afirmat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu după întâlnirea cu omologul său Zinaida Greceanîi. Premierul Tăriceanu a dat asigurări că: „Vom depune eforturile noastre cele mai consistente pentru a realiza aceste aspiraţii europene" ale cetăţenilor Republicii Moldovaşi a reafirmat disponibilitatea României de a oferi experienţă în procesul de reforme din această ţară.

La rândul său, Primul-ministru Zinaida Greceanîi, şi-a exprimat „recunoştinţa pentru susţinea speranţelor de integrare europeană a ţării noastre". Premierul Greceanîi a declarat că Republica Moldova contează în continuare pe susţinerea României.

Şeful Executivului de la Bucureşti a apreciat ca deosebit de fructuoasă întâlnirea cu omologul său din Republica Moldova şi a subliniat, de asemenea, extinderea în ultima perioadă a cooperării economice dintre cele două ţări.„România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. La sfârşitul lunii august, România a trecut pe primul loc în topul ţărilor destinatare ale exporturilor moldoveneşti şi pe locul doi la import. Acest lucru ne bucură, dar ne obligă să indentificăm soluţii suplimentare pentru creşterea volumului de schimburi economice şi pentru a da posibilitatea întreprinderilor mari să dezvolte investiţii reciproce" a afirmat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

În cursul convorbirilor cele două delegaţii au trecut în revistă proiecte de cooperare în domeniul energetic, în extinderea infrastructurii de transport între cele două ţări precum şi propuneri de cooperare transfrontalieră în sprijinul cetăţenilor din România şi din Republica Moldova.

De asemenea, au fost salutate rezultatelecelei de-a patra sesiuni a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică şi de integrare europeană desfăşurată ieri şi astăzi la Bucureşti, relatează Biroul de presa al Guvernul Romaniei.

***

Declaraţia Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, după întâlnirea cu Primul-ministru al Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi