Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2008

A fost semnat protocolul sesiunii a IV-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între România şi Republica Moldova.

Potrivit MEC, a fost semnat protocolul sesiunii a IV-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între România şi Republica Moldova, desfasurata la 23 octombrie 2008, la Bucureşti. Protocolul a fost semnat de catre co-preşedinţii comisiei Prim-viceprim-ministru, Ministru al economiei şi comerţului Igor Dodon şi Ministru pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale Ovidiu Silaghi.
 
Prim-viceprim-ministru Igor Dodon a început şedinta Comisiei prin aducerea de multumiri Guvernului Romaniei pentru ajutorul acordat Republicii Moldova in lichidarea consecinţelor inundaţiilor din vara anului 2008.

Igor Dodon a declarat ca “deşi şedintele comisiei au cunoscut  o pauza de doi ani, constatam cu satisfacere ascedenta relatiilor comerciale si investitionale moldo-romane”. Prim-viceprim-ministru a subliniat importanţa dezvoltării si in continuare a relaţiilor economice bilaterale, valorificînd în particular oportunităţile oferite de statutul României ca ţară membră a UE şi avantajele comerciale de care dispune Republica Moldova în acest sens.

De asemenea, a fost remarcat că în promovarea continua a acestor relaţii, extrem de importantă este şi crearea bazei politice şi juridice adecvate unei cooperări eficiente, bazate pe normele  dreptului international şi pe principiile şi reglementările în vigoare ale UE.

In contextul evolutiei economice a Republicii Moldova, Ministru roman Ovidiu Silaghi a dat o inalta aprecire reformelor economice desfasurate in Republica Moldova, si si-a exprimat increderea ca “reformele curajoase de liberalizare a economiei” va impulsiona simtitor economia moldoveneasca.

Protocolul semnat prevede un sir de actiuni bilaterale in domeniul comertului, întreprinderilor mici şi mijlocii, agricultură, sanitar–veterinar şi siguranţa alimentelor, in domeniul cercetării ştiinţifice,

In domeniul industriei, părţile au convenit sa identifice  oportunităţile privind fabricarea în comun şi exportul produselor finite in domeniul industriei constructoare de maşini şi echipamente, industriei mobilei, industriei alimentare, etc.

In domeiul energetic partile au convenit amplificarea colaborarii in domeniu, si in special constructia  Liniei electrice de interconexiune 400 kV Balti - Suceava. In prezent, a inceput si un  studiu de fezabilitate a proiectului de constructie a liniei electrice Balti-Suceava si in timpul agreat de parti se va purcede la semnarea unui Memorandum de intelegere.

In cadrul Comisie a fost semnat Programul de colaborare bilaterala in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii intre Atoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania si Academia de Stiinte din Republica Moldova.

În cadrul vizitei sale la Bucureşti Prim-viceprim-ministru a participat şi la deschiderea oficială la Tîrgului Internaţional de turism, la care in premieră au participat si companiile turistice din Republica Moldova.

cuvinte-cheie: moldo-române | Bucuresti

Comentarii (0)

 

Related news

Sus