Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-22/yahoo-anunta-scaderi-de-profituri-in-timp-ce-google-sfideaza-criza-cu-rezultate-financiare-peste-ast-6780.html
Data: Oct 22, 2008 (10:18)

Yahoo anunta scaderi de profituri, in timp ce Google sfideaza criza cu rezultate financiare peste asteptari

Yahoo a anuntat marti 22 octombrie, o scadere accentuata a profitului in trimestrul al treilea al acestui an, pe masura ce clientii din mediul corporatist au taiat din bugetele pentru promovarea online, anunta Reuters. Yahoo, lider de piata in materie de publicitate online de tip display, a anuntat totodata ca planuieste sa renunte la circa 10% dintre cei 15.000 de angajati pe care ii are la nivel global.

Compania a anuntat un profit net de 54,3 milioane de dolari in cel de-al treilea trimestru al anului in curs, comparativ cu 151 milioane, in urma cu un an. Cu toate acestea, Reuters noteaza ca actiunile Yahoo au crescut imediat dupa anuntul privind continuarea disponibilizarilor, insotita de alte masuri menite sa reduca din costuri.

Yahoo a anuntat totodata ca intentioneaza sa apeleze la alte asemenea masuri in 2009 daca problemele economice globale vor persista.

Pe de alta parte, Googe inregistreaza cresteri de profituri de 26%, de vanzari -de 31%.

Google a surprins analistii de pe Wall Street cu rezultate peste asteptari pentru trimestrul al treilea, iar actiunile au urcat cu peste 10% ca urmare a vestilor bune, noteaza Reuters. Compania a controlat eficient cheltuielile si nu si-a marit decat cu 500 numarul angajatilor. Astfel, profitul net al Google a urcat cu 26% in trimestrul al treilea, de la 1,07 miliarde dolari, la 1,35 miliarde dolari, iar vanzarile au crescut cu 31%, pana la 5,54 miliarde dolari, comparativ cu T3 2007.

Rezultatele bune se datoreaza si cresterii vanzarilor in afara SUA cu 41%, chiar daca Marea Britanie, a doua piata ca importanta pentru Google, a crescut cu 17% fata de T3 2007, dar a ramas la nivelul din trimestrul doi al anului curent.

Google nu poate anticipa inca in ce mod afacerile sale vor fi afectate de incertitudinile din economie, insa nu exista motive serioase de pesimism, crede Eric Schmidt, CEO al companiei. El a adaugat ca Google a controlat puternic nivelul cheltuielilor pentru a putea obtine rezultate financiare bune.

Analistii au laudat compania, care in anii trecuti a fost criticata pe motiv ca are cheltuieli uriase, face multe angajari si se extinde prea rapid pe glob. Insa in trimestrul trecut lucrurrile s-au schimbat, iar compania a adaugat numai 500 de anagajati, ducand numarul total la 20.000.

Sunt voci care sustin ca Google e printre putinele companii care face fata cu brio crizei, pentru ca adevertiserii cauta clienti si pe o piata in scadere.

La nivelul intregului an 2007, Google a obtinut venituri de 16,6 miliarde dolari.

 

Sursa: HotNews.ro