Trimite e-mail | Printeaza
Social
22.10.2008

In Moldova piata muncii in 2009 va fi prognozata conform unei metodologii speciale


Consiliul de Administratie al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a aprobat Metodologia de prognoza a pietei muncii pentru anul 2009. Pentru realizarea acestei prognoze a fost elaborat un sondaj de opinie ce urmeaza a fi efectuat la nivel national si teritorial la sfarsitul lunii octombrie, informeaza Ministerul Economiei si Comertului.

Scopul realizarii acestui sondaj este colectarea datelor ce vor servi drept baza pentru elaborarea Planului de actiuni in promovarea politicilor pe piata fortei de munca pentru anul 2009, precum si analiza situatiei pietei muncii, tinindu-se cont de influenta factorilor demografici si economici asupra ocuparii fortei de munca si somajului.

La sondaj vor participa autoritatilor publice locale si 3500 de agenti economici din diferite ramuri ale economiei nationale, care au fost selectati in conformitate cu Metodologia de prognoza a pietei muncii. ANOFM asigura agentii economici ca la prelucrarea datelor se va tine cont cu strictete de principul de confidentialitate.

Informatia prezentata de agentii economici va fi generalizata pe republica si zonele centru, sud, nord, mun. Chisinau si UTG Gagauzia. Aceste date vor servi drept baza atit pentru elaborarea Planului de actiuni in promovarea politicilor pe piata fortei de munca pentru a. 2009, la nivel national cit si teritorial, cit si pentru planificarea indicatorilor de formare profesionala a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.

In trimestrul II al anului 2008, in Moldova numarul somerilor, estimat conform metodologiei Biroului International al Muncii a fost de circa 43 mii, fiind cu 15 mii mai mic fata de tr.II 2007. Somajul a afectat intr-o proportie mai mare barbatii - 56,2%, la fel si persoanele din mediul urban - 64,7%.

Rata somajului (proportia somerilor BIM in populatia activa) la nivel de tara a inregistrat valoarea de 3%, fiind mai joasa fata de trimestrul II a. 2007 (4,2%). S-au inregistrat disparitati semnificative intre rata somajului la barbati - 3,4% si la femei - 2,7%; in mediul urban - 4,5%, fata de mediul rural - 1,9%. In randurile tinerilor (15-24 ani) rata somajului a constituit 7%. In categoria de varsta 15-29 ani acest indicator a avut valoarea 5%.

Agentia ONU pentru Forta de Munca apreciaza ca din cauza crizei financiare, in lumea intreaga vor disparea pana la sfarsitul anului viitor 20 de milioane de locuri de munca.

Directorul general al agentiei ONU pentru forta de munca, Juan Somavia a spus ca daca previziunile se adeveresc, numarul somerilor in lume va depasi anul viitor pentru prima oara in istorie cifra de 200 de milioane.

 

cuvinte-cheie: fota de munca | somaj

Comentarii (0)

 

Related news

Sus