Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.10.2008

IDIS „Viitorul”: Importurile de produse agroalimentare în Moldova devin tot mai îngrijorătoare

IDIS „Viitorul”: Importurile de produse agroalimentare în Moldova devin tot mai îngrijorătoare

În ultimii ani, ponderea exporturilor de produse agroalimentare în totalul exporturilor moldoveneşti a scăzut vertiginos, de la 61% în anul 2004 până la 39,9% în anul 2007, a constatat marţi, expertul economic al IDIS „Viitorul" Viorel Chivriga, în cadrul prezentării studiului-diagnostic „Potenţialul de export al complexului agroalimentar".

Potrivit lui Viorel Chivriga, acest declin este o consecinţă a lipsei de flexibilitate atât în activitatea producătorilor şi exportatorilor de produse agroalimentare, cât şi în cea a autorităţilor.

Factorii destabilizatori pentru complexul agroalimentar rămân a fi decapitalizarea puternică, dotarea tehnică insuficientă, accesul limitat la factorii sporitori de randamente, fragilitatea pieţii rurale.

„Piaţa agricolă moldovenească este caracterizată prin nestabilitate, fluctuaţii puternice de preţuri, lipsă de echilibru între cererea şi oferta de produse vegetale, ameninţări frecvente a securităţii alimentare a ţării.", accentuează expertul IDIS Viorel Chivriga. În special, importurile moldoveneşti prevalează asupra exporturilor în comerţul cu preparate din carne, din peşte, cacao şi preparate din cacao, preparate din cereale, făină, amidon, lapte; produse de patiserie, preparate alimentare diverse, tutun şi înlocuitori de tutun prelucraţi. Totodată, cresc importurile de băuturi alcoolice, nealcoolice, oţeturi şi cele din grupa preparatelor din cereale, făină, amidon, lapte, produse de patiserie - de la 3 mil. 575,5 mii dolari SUA şi 774,5 mii dolari SUA în anul 1999 până la la 47 mil. 790,7 mii dolari SUA şi respectiv 21 mil. 415,4 mii dolari SUA în anul 2007. Totodată, în anul 2007 exporturile de băuturi alcoolice, nealcoolice şi oţeturi s-au diminuat drastic până la nivelul anului 2000. Drept consecinţă a embargoului rusesc, exporturile mărfurilor din această grupă au evoluat descendent, înregistrând 314 mil. 547,9 mii dolari SUA în anul 2005, 186 mil 833,2 mii dolari SUA în anul 2006 şi 135 mil. 502,7 mii dolari SUA în anul 2007.

Chivriga a menţionat că industria alimentară dispune de un potenţial semnificativ de dezvoltare şi de extindere datorat, în principal, diversităţii materiilor prime de origine vegetală şi animală din agricultură, însă acest potenţial nu este valorificat pe deplin. Pentru creşterea potenţialului de export al producţiei agroindustriale, inclusiv alimentare, experţii de la IDIS „Viitorul" propun: optimizarea structurii înfiinţărilor agricole, înzestrarea tehnică a entităţilor agricole, extinderea irigaţiei, creşterea spectrului de culturi agricole cultivate în ţară, crearea unităţilor de aprovizionare cu input-uri moderne şi calitative pentru agricultură şi celor de colectare a produselor agricole, liberalizarea importurilor de input-uri agricole. De asemenea, accesul la fondurile de subvenţionare în agricultură ar trebui să fie nerestricţionat şi nepreferenţial.

 

cuvinte-cheie: Viitorul | agroalimentar | IDIS | export

Comentarii (0)

 

Related news

Sus