Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-20/oms-a-inaugurat-orologiul-mortzii-6738.html
Data: Oct 20, 2008 (20:05)

OMS a inaugurat "orologiul morţii"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi reprezentanţii luptei împotriva fumatului au inaugurat, luni, "orologiul morţii", care ar urma să înregistreze numărul persoanelor decedate din cauza unei boli asociate tabagismului.

"Orologiul morţii", care arată numărul de decese asociate fumatului, de la lansarea negocierilor asupra Convenţiei internaţionale împotriva tabagismului, demarate în octombrie 1999, marca deja 40 de milioane de morţi în momentul inaugurării sale.

Potrivit OMS, fumatul va ucide peste 5 milioane de persoane anul acesta, un număr mai mare decât cel al deceselor provocate la un loc de tuberculoză, malarie şi SIDA.

"Această epidemie atinge cele mai sărace dintre persoanele sărace", a spus Douglas Bettcher, director al Iniţiativei OMS "Fără Tutun".

Şase sute de delegaţi, provenind din peste 150 de ţări, s-au reunit la Geneva, unde, în cursul acestei săptămâni, se va negocia un protocol pentru Convenţia internaţională, intrată în vigoare în 2005. Protocolul va avea în vedere comerţul ilegal de produse din tutun.

Acest comerţ, asociat crimei organizate şi terorismului, potrivit OMS, provoacă, anual, guvernelor daune de 50 de miliarde de dolari, care ar proveni din taxe.

 

Sursa: Mediafax.ro