Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-20/dispozitiv-pentru-mashina-care-evita-culoarea-roshie-a-semaforului-6740.html
Data: Oct 20, 2008 (20:10)

Dispozitiv pentru maşină care evită culoarea roşie a semaforului

Dispozitivul Travolution, inventat de producătorii germani de autoturisme, le indică şoferilor, pe un ecran din interiorul maşinii, cu ce viteză să circule pentru a ajunge în intersecţii numai când semaforul arată culoarea verde.

Aparatul stă în interiorul maşinii şi calculează viteza pe care şoferii ar trebui s-o adopte în funcţie de poziţia autoturismului şi distanţa până la următorul semafor, apoi arată rezultatul pe un ecran, potrivit The Telegraph.

Cercetătorii de la firma Audi, care au dezvoltat ideea, au spus că dispozitivul va ajuta la reducerea poluării pentru că vor fi mai puţine maşini care staţionează la semafoare şi care elimină gaze toxice în aer. Ei au mai spus că şoferii vor putea economisi benzină, pentru că s-ar reduce ineficienţa comenzilor bruşte stop-start.

"Ar putea fi o unealtă extrem de utilă pentru a reduce dioxidul de carbon (CO2) şi pentru a economisi banii şoferilor", au spus cei de la Audi.

Travolution va fi, totuşi, testat în diverse situaţii de trafic, pentru a stabili dacă ar putea crea probleme conducătorilor auto.

Kate Dixon de la reprezentanţa Audi din Marea Britanie a spus că, dacă zece la sută din maşinile dintr-un oraş ar avea acest dispozitiv, toţi şoferii ar observa îmbunătăţiri în trafic.

Reprezentanţii Audi au susţinut că nu pot estima cât ar costa produsul dacă ar fi vândut la scară largă.

Următoarele serii de teste privind eficienţa Travolution vor avea loc anul viitor, notează The Telegraph.

 

Susa: Mediafax.ro