Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-19/rusia-iesiri-de-33-de-miliarde-de-dolari-intro-singura-luna-6733.html
Data: Oct 19, 2008 (22:06)

Rusia: Iesiri de 33 de miliarde de dolari intr-o singura luna

Amploarea iesirilor de capital din Rusia ia proportii ingrijoratoare, a declarat vineri un inalt oficial guvernamental, sub protectia anonimatului, relateaza AFP.

"Nimeni nu ar fi putut prezice, in acest scenariu de cosmar, amploarea acestui fenomen", a spus oficialul rus, precizand ca iesirile de capital au atins, intr-o singura luna, 33 de miliarde de dolari.

In opinia sa, fenomenul este datorat, in principal, capitalurilor speculative.

Conditiile economice "au atras foarte multe capitaluri speculative in Rusia. Din nefericire, am devenit un refugiu pentru capitalurile speculative, oameni care vin pentru foarte scurt timp, realizeaza profituri si vand. Acum, a venit momentul vanzarilor", a spus el.

Cele doua burse moscovite au pierdut aproximativ doua treimi din valoarea inregistrata la inceptul anului.


Salvandu-si banii de criza, cetatenii Rusii incearca sa-i investeasca in ceea ce, dupa parerea lor, va supravietuii deprecierii oricaror monede. Imobiliarele, un cont la Sberbank si aurul - iata mijloacele pentru pastrarea propriilor economii, care se bucura de cea mai mare incredere in Rusia. Iar daca achizitia de active imobiliare in scop investitional se practica mai ales in segmentul elielor, bijuterii isi pot permite sa cumpere tot mai multi.

In ultimele doua luni, scrie publicatia RBK Daily, retelele magazinelor de bijuterii au afisat o crestere fara precedent a vanzarilor lor: cu 40 - 70%. Potrivit unui chetionar realizat de Centrul national pentru sondarea opiniei publice, aproape jumatate din locuitorii Rusiei (51%) considera cel mai sigur mijloc de pastrare a banilor - achizitia de imobiliare, 19% preferă arului şi pietrele preţioase, restul de 17% fiind convinşi ca numai un cont la Sberbank (una dintre cele mai solide banci din Rusia) te pune la adapost de orice furtuna financiara.

Sursa: HotNews.ro