Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-10-19/comentariu-afp-in-cautarea-miliardelor-pierdute-pe-planeta-finantelor-6734.html
Data: Oct 19, 2008 (22:17)

Comentariu AFP: In cautarea miliardelor pierdute pe planeta finantelor

Evaporate, pierdute in ceata sau volatilizate, mii de miliarde de euro, de dolari sau de yeni au fost date disparute pe bursele mondiale, iar daca unele voci intreaba unde au disparut acesti bani, economistii raspund ca nicaieri, comenteaza agentia de stiri France Presse, citata de NewsIn.

La sfarsitul unei saptamani de fluctuatii, de pe Wall Street pana la Tokyo, pe parcursul careia pietele internationale de capital au afisat scaderi vertiginoase, fie ca esti trader intr-o mare banca, fie proprietarul unui mic depozit sau cotizezi de 20 de ani la un fond de pensii prin capitalizare, este greu sa nu iti spui ca ai pierdut foarte multi bani, scrie AFP.

Cine a avut de castigat din acest lucru? Vanzatorii de aur, al carui curs este printre singurele ce rezista in contextul actual gaunos? Investitorii care profita de scaderile bursiere, ca sa isi construiasca ieftin un portofoliu? Fondurile speculative care isi incaseaza si cele mai mici castiguri?

Spre deosebire de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care spune ca "multe miliarde de euro sau de dolari erau artificiale inainte de corectia" bursiera, economistii sustin ca banii exista in continuare. "Cand spunem ca mii de miliarde de dolari au fost pierdute, este un abuz de limbaj. Ceea ce ar trebui sa spunem este ca a scazut cu cateva mii de miliarde de dolari cotatia actiunilor listate pe piete, ceea ce este total diferit", estimeaza britanicul John Sloman, de la Universitatea din Bristol.

Americanul Robert Shiller de la Universitatea Yale face aceeasi analiza. "Imaginati-va ca intr-o zi cereti unei agentii sa va evalueze casa, daca ar trebui sa o vindeti. In ziua urmatoare, o alta agentie va spune un pret cu 10% mai mic. Inseamna ca ati pierdut bani? Cu siguranta nu, aveti in continuare bani in buzunar sau in contul din banca", a declarat Shiller, citat de AFP. "Cu bursele este acelasi lucru. Nimeni nu pierde bani in sensul strict al termenului. Nu este niciun fel de mister, banii sunt tot acolo. Piata este cea careia ii scade valoarea", a adaugat americanul.

De altfel, spun cei doi economisti, pietele de capital nu au o valoare absoluta. "Valoarea unui activ depinde intotdeauna de raportul dintre cerere si oferta. Asa se va fixa pretul pe care il veti obtine intr-o zi, daca va hotarati sa vindeti, si nu are legatura decat cu actiunile schimbate, nu si cu acelea care raman in portofoliu", atrage atentia John Sloman.

"Statele contabilizeaza banii disponibili facand adunarea monedelor si bancnotelor in circulatie, ca si a depozitelor pe care le au oamenii in banci. Aceasta evaluare nu reflecta deloc fluctuatiile cotidiene ale pietelor de capital", argumenteaza Robert Schiller, care admite, totusi, ca este "dificil si controversat" sa se efectueze o distinctie intre ceea ce inseamna pe piata conceptele de 'bogatie' si 'valoare'.

In Marea Britanie, potrivit datelor bancii centrale, 50 de miliarde de lire sterline (64 de miliarde de euro) circula in prezent, ca monede si bancnote, iar 1.800 miliarde sunt depuse in banci. Aceste sume, calculate lunar, cresc constant, chiar de la inceputul anului.

Toate aceste argumente reprezinta un mod de a-i da dreptate fostului magnat american Robert Sarnoff, care a murit in 1997 si pentru care finantele nu erau nimic altceva decat "arta de a face sa treaca banul din mana in mana pana cand il faci sa dispara", conchide AFP.