Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.10.2008

Marea Britanie este dispusa sa ofere asistenta la realizarea unor proiecte noi privind armonizarea legislatiei nationale la normele europene

Potrivit MAEIE, la 16 octombrie curent, în cadrul vizitei în Marea Britanie cu ocazia participării la conferinţa internaţională „Moldova: calea progresului", delegaţia ţării noastre în componenţa Ministrului Reintegrării, Vasile Şova, Viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Ostalep şi Ambasadorului RM în Marea Britanie Natalia Solcan a avut o întrevedere la Ministerul britanic de Externe cu Caroline Flint, Ministru pentru Europa.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte de interes prioritar pentru Republica Moldova, cum ar fi avansarea dialogului moldo-comunitar şi cooperarea cu Marea Britanie în vederea susţinerii eforturilor ţării noastre de integrare europeană. Experienţa şi asistenţa tehnică, în special metodologică, a Marii Britanii are o relevanţă majoră pentru RM la etapa de demarare a negocierilor privind noul acord de cooperare cu UE. Reiterând sprijinul constant acordat Republicii Moldova din partea ţării sale în vederea avansării pe calea europeană, Marea Britanie fiind un susţinător ferm al politicii „uşilor deschise" ale UE, oficialul de la Foreign Office a relevat că autorităţile britanice susţin importanţa aprobării cât mai curând posibil a mandatului de negocieri privind noul cadru juridic moldo-comunitar. În context, a fost exprimată disponibilitatea de a examina posibilitatea participării la pregătirea experţilor moldoveni în vederea desfăşurării eficiente a negocierilor.

Părţile au remarcat, de asemenea, eficienţa cooperării moldo-comunitare din ultimii ani, fapt care şi-a găsit reflectarea în textul recentelor concluzii ale Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE (CAGRE) privind Republica Moldova, care salută accelerarea dinamicii relaţiilor cu ţara noastră şi confirmă disponibilitatea UE de a negocia în curând un nou acord ambiţios cu Republica Moldova.

Printre alte domenii relevante pentru ţara noastră a fost menţionată cooperarea în vederea elaborării viitorului Acord de Liber Schimb profund între RM şi UE, autorităţile britanice fiind dispuse să examineze posibilitatea oferirii expertizei prin realizarea unui proiect de instruire a specialiştilor moldoveni în domeniu. Participanţii la discuţie au abordat, de asemenea, perspectivele de aprofundare a cooperării bilaterale multisectoriale, inclusiv oferirea de asistenţă din partea Marii Britanii în realizarea în practică a legislaţiei naţionale ajustată la normele europene.

Un alt subiect important aflat pe agenda discuţiilor la Ministerul britanic de Externe a vizat problematica transnistreană. Responsabilii de la Foreign Office au reconfirmat susţinerea de către Marea Britanie a soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean, în baza principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a RM, pronunţându-se pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor în formatul 5+2.

cuvinte-cheie: CAGRE | britanic

Comentarii (0)

 

Related news

Sus