Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2008

Moldova isi retrage militarii din Irak

Revenirea geniştilor moldoveni din Irak se face la rugămintea Guvernului irakian şi a Comandamentului Forţelor multinaţionale de coaliţie, ţinându-se cont de faptul că situaţia în Irak devine tot mai stabilă, iar Forţele de ordine irakiene devin tot mai capabile să preia responsabilitatea asupra stării de lucruri din ţară.

Contingentul nostru a plecat în misiune la 19 august, curent şi urma să se afle în Irak pe un termen de 6 luni.

Conform spuselor colonelului Igor Cutie, şef J 3, Direcţia Operaţii, contingentul de genişti îşi desfăşoară la moment activitatea conform misiunii sale de bază, care constă în nimicirea obiectelor explozive în zona sa de responsabilitate. Sursa citată a specificat că starea moral-psihologică a efectivului este satisfăcătoare, toţi îndeplinindu-şi obligaţiunile funcţionale conform destinaţiei. În timpul îndeplinirii misunilor de depistare şi nimicire a obiectelor explozive, securitatea pionierilor moldoveni este asigurată de un pluton de infanterie americană. De la începutul misiunii geniştii moldoveni au depistat şi au nimicit circa 2757 obiecte explozive.

Republica Moldova participă la operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului din septembrie 2003. La moment în Irak se află al şaselea contingent, constituit din 20 militari ai Armatei Naţionale - 16 genişti şi 4 ofiţeri de stat major. Tot efectivul este compus din militari angajaţi prin contract, care benevol şi-au expus dorinţa de a pleca în această misiune.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus