Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.10.2008

Andrei Stratan i-a primit pe Directorii politici din cadrul Ministerelor de Externe ale Cehiei, Suediei si Lituaniei

Potrivit MAEIE, astăzi, 9 octombrie, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, i-a primit pe Žygimantas Pavilionis, Director politic în cadrul MAE al Republicii Lituania, Björn Lyrvall, Director politic în cadrul MAE al Regatului Suediei, Martin Povejsil, Director politic în cadrul MAE al Republicii Cehe. La întrevedere au participat, de asemenea, John Beyer, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Vytautas Žalys, Ambasadorul Republicii Lituania în Republica Moldova, Petr Kypr, Ambasadorul Republicii Cehia în Republica Moldova.

Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii referitor la perspectivele relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeana în contextul aspiraţiilor europene ale tarii noastre şi iniţiativa UE privind Parteneriatul Estic.

Diplomaţii europeni au reiterat sprijinul ţărilor lor pentru eforturile Republicii Moldova de integrare europeană şi au menţionat că în cadrul reuniunilor de nivel înalt ale UE care vor avea loc în timpul apropiat urmează să fie transmis un semnal clar de susţinere şi apreciere a eforturilor europene ale ţării noastre. De asemenea, oficialii europeni au confirmat disponibilitatea UE de a examina şi, eventual, aprobată până la sfârşitul anului 2008 mandatul Comisiei Europene pentru negocierea viitorului acord cu Republica Moldova. În context, s-a făcut referinţă şi la poziţia Preşedinţiei franceze a UE, exprimata recent la Chişinău de către Secretarul de stat pentru afaceri europene Jean-Pierre Jouyet.

Cu referire la Parteneriatul Estic, Andrei Stratan a menţionat că Republica Moldova doreşte ca relaţiile sale cu UE să fie concentrate, îndeosebi, pe o abordare individuală şi diferenţiată, iar noua iniţiativă a UE – să ia în considerare aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Deşi, deocamdată, se află în imediata vecinătate a spaţiului comunitar, tara noastră participă activ la toate procesele politice din Europa de Sud-Est, pe parcursul anilor 2008-2009 deţinând Preşedinţia în cinci organisme regionale. Oficialul moldovean a reiterat propunerea, sonorizată şi în cadrul vizitei recente a dlui J.-P. Jouyet, de a organiza la Chişinău în timpul apropiat o masă de lucru cu participarea oficialilor responsabili din statele membre ale UE, Comisia Europeană şi ţările din Estul Europei pentru a cunoaşte mai bine viziunile tuturor partenerilor care vor fi implicaţi în implementarea iniţiativei UE.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus