Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2008

NewsIn: SUA indeamnă Rusia sa convinga Tiraspolul sa revina la masa negocierilor

SUA îndeamnă Rusia să depună eforturi pentru a convinge Tiraspolul să revină la masa tratativelor pentru găsirea unei soluţii a conflictului în formatul multilateral 5+2 şi mizează pe onestitatea şi sinceritatea tuturor mediatorilor şi observatorilor, a spus miercuri un înalt oficial american.

David Merkel, adjunct al subsecretarului de stat pentru Europa şi Eurasia în Departamentul de Stat al SUA, a vizitat Republica Moldova pentru a discuta cu părţile implicate în conflictul transnistrean – Chişinăul şi Tiraspolul – despre perspectivele reluării negocierilor în formatul 5+2, la care Rusia, Ucraina şi OSCE sunt mediatori, iar SUA şi UE observatori.

Oficialul american a criticat Tiraspolul şi, indirect, Rusia de compromiterea relansării după mai bine de doi ani a negocierilor în formatul 5+2, care erau planificate pentru 7-8 octombrie la Viena. Reprezentanţii Tiraspolului au refuzat să vină la Viena pentru că până la data reuniunii nu a avut loc întâlnirea dintre preşedintele moldovan Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov.

"Mă bucur să fiu în Republica Moldova, dar m-aş fi bucurat şi mai mult dacă eram acum la Viena, participând la tratativele în formatul 5+2, care erau planificate pentru data de 7-8 octombrie", a declarat miercuri diplomatul american într-o conferinţă de presă. Decizia de a desfăşura aceste negocieri a fost adoptată tot la Viena, la 8 septembrie, şi atunci toţi mediatorii şi observatorii s-au angajat să încurejeze Chişinăul şi Tiraspolul să participe la această întrevedere, "Sper că Rusia îşi va onora acest angajament", a spus David Merkel.

Potrivit oficialului american, Tiraspolul este cel care a declinat oficial invitaţia la negocieri, la 11 ore după ce Chişinăul şi-a confirmat participarea. "Suntem îngrijoraţi de această decizie. SUA şi UE ca observatori, OSCE, Ucraina şi Rusia ca mediatori trebuie să-şi folosească întreaga influenţă şi să încurajeze Chişinăul şi Tiraspolul să reia tratativele în formatul 5+2, fără a condiţiona această participare de o întâlnire la nivel de lideri", a spus diplomatul american.

Întrebat cum apreciază idea negocierilor în formatul 2+1 - Chişinăul, Tiraspolul şi Rusia - David Merkel a spus că părţile sunt libere să poarte consultări, aşa cum a făcut-o chiar el discutând cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi cu oficialii transnistreni, dar fără să semneze vreun document cu aceştia.

Presa rusă a scris că finalitatea discuţiilor dintre Chişinău, Tiraspol şi Moscova ar fi fost o eventuală declaraţie semnată de Vladimir Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind principiile de reglementare ale conflictului transnistrean. Chişinăul s-a opus însă ideii semnării unui document pe marginea reglementării în afara formatului internaţional 5+2. Reprezentantul Moscovei la negocieri, amabsadorul Valeri Nesteruşkin, a fost săptămâna trecută la Chişinău şi Tiraspol, pentru a media o întâlnire Voronin-Smirnov. În urma mai multor oferte de dată şi loc de desfăşurare pentru acestă întâlnire, prezentate şi respinse în ping-pong ba de Chişinău, ba de Tiraspol, întâlnirea celor doi nu a mai avut loc, iar după plecarea lui Nesteruşkin la Moscova, Transnistria a declinat invitaţia de a participa la reluarea negocierilor în formatul 5+2 la Viena.

În urma discuţiilor purtate la Tiraspol, David Merkel şi-a exprimat speranţa că negocierile în format complet vor putea fi reluate până la sfârşitul anului. El a recunoscut că argumentele Tiraspolului "nu au nicio logică" şi a spus că a îndemnat responsabilii de acolo să reia locul la masa tratativelor fără precondiţii. "Am încercat să-i conving să este în interesul lor reluarea discuţiilor", a spus oficialul american.

Adjunctul subsecretarului de stat pentru Europa şi Eurasia din Departamentul de Stat al SUA a declinat orice similitudini între situaţia actuală şi cea din 2003, când, în urma presiunilor efectuate de reprezentanţi ai Occidentului, preşedintele Voronin a fost determinat să respingă memorandumul Kozak, care presupunea federalizarea Republicii Moldova şi menţinerea prezenţei militare ruse cel puţin până în 2020. 

David Merkel a menţionat că pachetul de reglementare a conflictului transnistrean elaborat de Chişinău "conţine multe lucruri care trebuie susţinute şi constituie o bază bună pentru discuţii".

El a salutat de asemenea recenta iniţiativă a preşedintelui Voronin de demilitarizare a ambelor maluri ale Nistrului, iniţiativă care va fi susţinută de SUA şi UE şi pe care ar trebui să o urmeze atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul.

Oficialul american a mai spus că în prezent relaţiile dintre SUA şi Rusia nu sunt cele mai bune, SUA şi comunitatea internaţională fiind îngrijorate de agresiunea împotriva Georgiei, iar acest lucru va afecta pe viitor relaţile bilaterale. "Însă angajamentul nostru faţă de Republica Moldova şi reglementarea conflictului rămâne neschimbat şi aceste elemente nu trebuie să devină ostatice ale relaţiilor dintre SUA şi Rusia", a declarat David Merkel.

Întrebat cum apreciază poziţia Republicii Moldova faţă de evenimentele din Caucaz, David Merkel a spus că nicio ţară, cu excepţia poate a statului Nicaragua şi a mişcării Hamas, nu priveşte situaţia din Caucaz fără îngrijorare. "Am sperat că SUA, Europa şi Rusia vor aborda subiecte ale secolului XXI, cum ar fi schimbările climatice, sărăcia sau pandemiile. Dar suntem nevoiţi să discutăm cu cineva care acţionează ca în sec. XIX. Vom continua totuşi să abordăm cu Rusia probleme ca Iranul, Coreea, lupta împotriva terorismului, dar şi problemele Republicii Moldova, fără a o face ostatica problemelor din relaţiile noastre", a spus oficialul american.

Solicitat să comenteze recenta propunere a preşedintelui român Traian Băsescu de a include România în formatul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, David Merkel a respins implicit ideea, declarând că "România este membră a UE, iar UE este membră a formatului de negocieri”.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu  

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus