Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.10.2008

La Bucureşti a fost examinată perspectiva europeană a Moldovei

Premierul României Călin Popescu-Tăriceanu a primit marţi, la Palatul Victoria, o delegaţie franceză condusă de Jean Pierre Jouyet, Secretar de Stat Însărcinat cu Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Franceze.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului român, tematica abordată în cadrul discuţiilor s-a referit, în principal, la criza financiară internaţională, securitatea energetică a Europei, pachetul energie – schimbări climatice propus de Franţa şi perspectiva relaţiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova.

Primul-ministru a mulţumit oaspetelui pentru sprijinul Preşedinţiei franceze în susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. La rândul său, oficialul francez a subliniat faptul că Franţa pledează pentru o politică europeană comună în relaţiile cu Republica Moldova, susţinând încheierea unui acord al Uniunii Europene cu acest stat.Aflat luni, la Chişinău, oficialul francez a menţionat că Franţa, în calitate de ţară care asigură preşedinţia UE, promite susţinere Chişinăului pentru ca Republica Moldova să înceapă până la sfârşitul acestui an negocierile pentru unui nou acord care să reglementeze relaţiile sale cu Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederilor avute cu oficialii de la Chişinău,  Jean-Pierre Jouyet a menţionat că Parisul va solicita Consiliului European mandat pentru lansarea negocierilor pentru un nou acord al Republicii Moldova cu UE încă din acest an, deci înainte de alegerile parlamentare din 2009, considerate un test pentru democraţia ţării. La Chişinău, în calitate de reprezentant al ţării care exercită preşedinţia Uniunii Europene, Jean-Pierre Jouyet a declarat că în acest moment contează mai puţin dacă viitorul document va fi numit Acord de asociere, aşa cum îşi doresc autorităţile moldovene. "Important este ca în viitorul document să fie incluse compartimente care ar liberaliza regimul de vize şi regimul de comerţ dintre Republica Moldova şi ţările membre ale UE, precum şi prevederi ce ar răspunde necesităţilor energetice şi de infrastructură ale Republicii Moldova", a declarat oficialul francez la un briefing susţinut în finalul vizitei. El a mai spus că discuţiile cu miniştrii de externe ai ţărilor membre ale UE pe marginea acestui subiect vor începe săptămâna viitoare la Luxemburg.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus