Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.10.2008

Sesiunii a IV-a a Comisiei interguvernamentale moldo-romane va avea loc pe 22-23 octombrie la Bucuresti

Potrivit MEC, prim-viceprim-ministru, ministru Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a avut marţi, 7 octombrie 2008 o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu. Subiectele discuţiei au constituit relaţiile comercial- economice moldo-române, precum şi desfăşurarea Comisiei mixte de colaborare economică şi integrare europeană. Sesiunii a IV-a a Comisiei interguvernamentale  moldo-române va avea loc pe 22-23 octombrie la Bucureşti. 

“România, a devenit pe parcursul ultimului an, unul din cei mai importanţi parteneri în comerţul extern a Republicii Moldova” a menţionat Prim-viceprim-ministru Igor Dodon. În prima jumătate a anului curent exportul produselor moldoveneşti pe piaţa română a înregistrat o creştere de 64%, in comparaţie cu ianuarie – iunie 2007, şi a constituit $155, 5 mln.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu a susţinut, că numărul agenţilor economici şi companiilor internaţionale bazate în Romania ce sunt  cointeresate sa-şi deschidă afacerile şi în Republica Moldova este în permanentă creştere.

“Conform prognozelor noastre, doar pe parcursul anului curent, fluxul bunurilor de capital transferate din România în Republica Moldova  va constitui circa $100 mln.”, a menţionat  Filip Teodorescu.

Comisia  moldo-română va examina  perspectivele cooperării bilaterale  în  domeniile  comerţului,  industriei şi energetică,    transporturi, turism, reglementare tehnică, standardizare, metrologie, acreditare, evaluarea conformităţii, cooperării vamale, etc.

La Bucureşti va fi discutat subiectul construirii a doua obiecte energetice comune-  linia electrică  Bălţi-Suceava (400 kV) şi  linia electrică Iaşi-Ungheni (400 kV). Un alt subiect va fi deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Lipcani-Radăuţi, de pe rîul Prut.

Ultima şedinţă a Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică şi integrare europeană a avut loc în noiembrie 2006.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România, în perioada ianuarie–iunie 2008, a însumat $453,5 mln., înregistrând o creştere de 64,1% faţă de ianuarie – iunie 2007. În perioada vizată  în Republica Moldova au fost importate mărfuri din România în valoare de $298 mln.,  fiind în creştere cu $116 mln. în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2007.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus