Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.10.2008

Voronin: În situaţia creată este greu să fii optimist

Într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti, preşedintele Vladimir Voronini s-a arătat destul de rezervat în privinţa obţinerii unui succes în rezultatul unei eventuale întrevederi cu liderul tiraspolean Igor Smirnov. Totodată, el a spus că partea moldoveană va propune Tiraspolului soluţionarea conflictului în baza unor propuneri la pachet, precum şi va insista asupra demilitarizării celor două maluri ale Nistrului.

„În situaţia dată este greu să fii optimist. Dacă noi cu Smirnov câte trei săptămâni negociem locul întrevederii, atunci, scuzaţi-mă, eu nu prea înţeleg cum ne vom mişca înainte în privinţa problemelor serioase, principiale. Văd un vast câmp pentru compromisuri, însă nu sunt sigur că în cadrul următoarei întrevederi noi ne vom apropia de această temă – reglementarea definitivă a problemei transnsitrene”, a declarat şeful statului.

El a spus că de la ultima întevedere cu Smirnov din 11 aprilie curent şi până în prezent lucrurile nu s-au mişcat din loc. „Grupurile comune de lucru nu activează, continuă să fie limitată circulaţia populaţiei, sunt blocate proiectele comune. Dar câte propuneri interesante am avansat atunci – construcţia drumurilor auto, soaterea posturilor şi barierelor dintre noi, eforturile comune privind protejarea Nistrului, electrificarea căii ferate. Care este rostul acestor întrevederi atunci? Dacă ele nu decid nimic, nu  duc la nimic?”, s-a întrebat retoric Voronin.         

Preşedintele moldovean a spus că ar fi foare bine dacă Tiraspolul ar renunţa la practica negării oricăror propuneri venite din partea Chişinăului. „Este foarte clar că reunificarea Moldovei se va produce, mai devreme sau mai târziu. Iar să pierdem timpul pentru demonstrarea caracterelor înseamnă pur şi simplu amânarea soluţionării acelor probleme stringente, cu care se confruntă populaţia regiunii transnsitrene”, a menţionat şeful statului. El a spus că variante de soluţionare a conflictului nu sunt chiar atât de multe. „Putem utiliza termeni cât mai diverşi – federaţie, stat unitar, confederaţie, stat unional, însă acestea nu ne va apropia de reglementare”, a spus Voronin, adăugând că orice proiect trebuie să reiasă din faptul că statul reunificat trebuie să fie viabil, democratic şi neutru, iar Transnsitria trebuie să se bucure de un statul garantat.         

„Orice proiect trebuie să reiasă din faptul că va fi susţinut de populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, că nimeni în această construcţie statală  nu va fi în pierdere, că nivelul de conflict se va reduce la minimum, că după reunificare vom deveni mai puternici, dar nu ne vom prăbuşi în intrigele unei confruntări. La elaborarea propunerilor la pachet am reieşit anume din aceste principii”, a mai declarat Vladimir Voronin.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus