Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.10.2008

SUA regretă faptul că întâlnirea în format 5+2 la Viena nu va avea loc

Statele Unite şi-au exprimat regretul în legătură cu faptul că reuniunea în format 5+2 în problema transnistreană  nu va avea loc pe data de 7-8 octombrie, în urma refuzului autorităţilor transnistrene de a participa la această întâlnire. Într-un comunicat al Ambasadei SUA în Moldova se arată că decizia Guvernului Moldovei de a participa la întâlnire demonstrează atitudinea sa activă şi cooperantă, se spune într-un comunicat al Ambasadei SUA în R. Moldova.

„Chemăm mediatorii, în special Rusia, să încurajeze autorităţile transnistrene să dea dovadă de o atitudine similară. Statele Unite susţin în continuare idetificarea unei soluţionări pentru conflictul transnistrean care ar garanta suveranitatea şi unitatea teritorială a Moldovei. Ne vom continua acticitatea în vederea reluării cât mai curânde a intrevederilor cu participarea tuturor parţilor implicate în formatul 5+2”, se mai arată în comunicatul Ambasadei SUA la Chişinău.

Anterior, Misiunea OSCE în Moldova anunţase că întrevederea în formatul “5+2” în problema transnistreană care urmau să se desfăşoare la Viena, la 7 şi 8 octombrie curent, nu vor mai avea loc pe motiv că părţile nu au ajuns la un consens. Într.o scrisoare oficială către Ministerul Reintegeării din Moldova, Misiunea OSCE menţiona că motivele anulării consultărilor nu se cunosc

OSCE, Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, ca mediatori şi observatori la convorbirile în format 5+2, au convenit pe data de 8 septembrie curent să facă tot posibilul pentru a convinge autorităţile din Moldova şi Transnistria să participe la aceasta întâlnire, care în acest format a avut loc ultima data în primăvara anului 2006.

Preşedintele Vladimir Voronin a confirmat în cadrul unei întrevederi cu şeful misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler, că Moldova va participa la aceste consultări, care, potrivit şefului statului pot servi drept o bază bună pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus