Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.10.2008

Andrei Stratan excude perspectiva integrarii Moldovei in UE fara Transnistria

Andrei Stratan excude perspectiva integrarii Moldovei in UE fara Transnistria

Astăzi, 3 octombrie 2008,  Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu un grup de jurnalişti din ţările membre ale UE, aflaţi în ţara noastră într-o vizită de documentare în cadrul unui proiect iniţiat de Comisia Europeană.

Potrivit MAEIE, subiectele discuţiilor au vizat prezentul şi viitorul relaţiilor moldo-comunitare, perspectivele soluţionării conflictului transnistrean, precum şi alte aspecte privind locul Republicii Moldova în sistemul de relaţii internaţionale.

Rugat să expună viziunea autorităţilor moldoveneşti asupra modalităţilor de soluţionare definitivă a consecinţelor conflictului transnistrean, Ministrul a exclus statutul de independenţă a Transnistriei sau rezolvarea problemei în baza federalizării ţării. El s-a referit, în acest context, la Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului adoptată în unanimitate de către Parlamentul Republicii Moldova în 2005. Andrei Stratan a precizat că anterior partea moldovenească a studiat experienţa altor state care se confruntă cu probleme similare şi a subliniat că gradul de autonomie propus Transnistriei este mai flexibil şi mai mare ca în alte cazuri. Republica Moldova a prezentat tuturor părţilor implicate în procesul de soluţionare documentele „în pachet”, are deja aprecieri pozitive din partea UE, SUA şi Ucrainei, dar, spre regret, Federaţia Rusă încă nu şi-a expus opiniile asupra subiectului. În acelaşi context tematic, Ministrul a respins speculaţiile privind presupuse negocieri în culise cu unii actori separaţi ai procesului de negocieri, accentuând că este vorba exclusiv de consultări şi că autorităţile moldoveneşti sunt deschise oricăror discuţii care ar ajuta la reglementarea conflictului doar în formatul 5+2. Referindu-se la evenimentele din Caucaz,  Andrei Stratan şi-a exprimat regretele pentru evoluţiile dramatice ale situaţiei, amintind că ţara noastră s-a aliniat fără echivoc poziţiei Uniunii Europene în această problemă.

Întrebat dacă nu este examinată perspectiva integrării în Uniunea Europeană fără Transnistria, Andrei Stratan a afirmat că un asemenea proiect este exclus, deoarece Republica Moldova tratează cetăţenii din stânga Nistrului ca pe propriii săi cetăţeni şi face tot posibilul pentru reintegrarea lor firească în spaţiul politic, economic şi social comun. Ministrul a adus mai multe argumente care vorbesc despre caracterul de facto al procesului de reintegrare. Astfel, peste 300 000 de cetăţeni din stânga Nistrului deţin paşapoarte moldoveneşti şi beneficiază de aceleaşi avantaje pe care UE le oferă celorlalţi cetăţeni ai RM. Mai bine de 40 000 de cetăţeni din raioanele de est sunt angajaţi la lucru în partea dreaptă, iar începând cu anul curent Guvernul RM acoperă cheltuielile de studii pentru cei aproximativ 7000 de tineri transnitreni înmatriculaţi la instituţii de învăţământ din Chişinău sau din alte localităţi.

Răspunzând la întrebările privind evoluţiile în dialogul moldo-comunitar, Ministrul a precizat că sondajele de opinie indică un sprijin de 78 % din partea populaţiei pentru integrarea europeană a ţării. Acest fapt, precum şi aprecierile pozitive parvenite pe parcurs din partea forurilor europene alimentează speranţa că Comisia Europeană va lua o decizie importantă pentru Republica Moldova privind noul cadru al relaţiilor moldo-comunitare, în care va fi formulată clar perspectiva  de aderare.

Rugat să comenteze relaţiile Republicii Moldova cu NATO, Andrei Stratan a afirmat că aspectele cooperării vizează prioritar dimensiunile politică, umanitară şi academică, de asistenţă tehnică. Există experienţa unor state europene care au devenit membre UE fără să adere la Alianţa Nord-Atlantică şi ţara noastră va implementa proiecte similare de colaborare. Republica Moldova, a dat asigurări Ministrul, nu intenţionează să-şi schimbe statutul de neutralitate, dar solicită ca acest statut să fie respectat în plan internaţional, inclusiv prin retragerea trupelor străine aflate pe teritoriul ţării.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus