Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-29/6493-6493.html
Data: Sep 29, 2008 (22:40)

Oficial UE: Moldova poate deveni cel mai de nadejde partener al UE in Est

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Vladimir Voronin l-a primit pe Kalman Mizsey, Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova.

În cursul întrevederii au fost discutate chestiuni vizînd perspectiva dezvoltării dialogului dintre Republica Moldova şi UE şi privind problematica transnistreană.

Există şanse reale pentru ca, în termen de un an, Moldova să devină cea mai importantă ţară în proiectul „Parteneriatul estic”, elaborat în prezent de Uniunea Europeană, a declarat  Kalman Mizsey. Moldova poate deveni cel mai de nădejde partener al UE în Est, a mai spus oficialul european.

În acest scop, Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova a accentuat însemnătatea consolidării de către autorităţile moldoveneşti a instituţiilor democratice şi accelerării ritmului de reforme pe diverse planuri. De asemenea,  Kalman Mizsey s-a referit la importanţa avansării în procesul de reglementare transnistreană şi a intensificării acţiunilor de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol, inclusiv prin impulsionarea activităţii grupurilor mixte de lucru. În context, oficialul european a menţionat că UE salută faptul desfăşurării de către oficiali moldoveni a consultărilor privind reglementarea transnistreană, remarcînd, totodată, poziţia fermă a conducerii Moldovei cu privire la relansarea negocierilor pentru soluţionarea problemei transnistrene doar în formatul „5+2”.

Preşedintele Vladimir Voronin a reiterat şi cu acest prilej că principalul scop al consultărilor purtate cu mediatorii, observatorii în procesul de reglementare transnistreană, dar şi cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov,  este apropierea, cu forţele tuturor participanţilor la formatul "5+2", a negocierilor pe marginea Legii cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului, din 22 iulie 2005.

Şeful statului a menţionat importanţa atribuită de autorităţile moldovene realizării măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, precizînd că, pentru prima oară, în bugetul de stat pentru anul 2009 vor fi prevăzute resurse pentru procesele de reintegrare a ţării. În această ordine de idei, Vladimir Voronin a accentuat importanţa asistenţei UE pentru implementarea proiectelor convenite între Chişinău şi Tiraspol cu scopul de a contribui la reglementarea durabilă a diferendului transnistrean şi la reconstrucţia în faza de post-conflict a Republicii Moldova.