Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-22/6412-6412.html
Data: Sep 22, 2008 (19:37)

La Chişinău va fi lansată Platforma de cooperare a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

La 23 septembrie curent, la Chişinău, va avea loc Reuniunea de lansare a Platformei de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, la care vor participa reprezentanţi ai tuturor statelor membre implicate în Parteneriatul de Mobilitate cu Republica Moldova. Delegaţia Moldovei va fi condusă de ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, informează MAEIE.

Evenimentul este organizat în format de reuniune de lucru, în cadrul căreia urmează să fie abordate modalităţile de implementare a obiectivelor Parteneriatului de Mobilitate semnat de RM cu UE.

Funcţionând în baza principiului de reciprocitate, Parteneriatul de Mobilitate are drept scop consolidarea cooperării în domeniul migraţiei şi dezvoltării, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, a traficului de fiinţe umane, promovarea unei politicii de readmitere şi reîntoarcere a cetăţenilor în ţară prin respectarea drepturilor omului şi a instrumentelor internaţionale relevante pentru protecţia refugiaţilor, luarea în consideraţie a situaţiei individuale a migranţilor.

Declaraţia Comună privind Parteneriatul de Mobilitate a fost semnată la 5 iunie 2008, la Luxemburg, în cadrul reuniunii Consiliului Miniştrilor de Justiţie şi ai Afacerilor Interne ai UE. Statele membre ale UE participante la Parteneriat prin intermediul diferitelor proiecte aferente politicii migraţionale sunt Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania. Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria.

Proiectul parteneriatului de mobilitate a fost lansat în cadrul reuniunii RM-UE din 29 ianuarie 2008, tot atunci fiind prezentate şi priorităţile Moldovei, axate pe atragerea investiţiilor străine directe şi în sistemul educaţional, facilitarea reîntoarcerii şi reintegrării lucrătorilor migranţi, crearea oportunităţilor economice în Moldova prin promovarea investirii remitenţelor în propria afacere şi susţinerea locală, dezvoltarea capacităţilor instituţionale de gestionare a migraţiei, consolidarea legăturilor cu diaspora, asigurarea protecţiei sociale şi continuarea dialogului cu privire la regimul de vize. Discuţiile din cadrul reuniunii de mâine au ca scop dezbaterea în format lărgit cu toţi actorii implicaţi (Comisia Europeană, statele membre ale UE şi Republica Moldova) a componentelor cheie ale parteneriatului şi identificarea cadrului comun de cooperare.