Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-19/6406-6406.html
Data: Sep 19, 2008 (22:57)

CCCEC a primit un server performant în cadrul proiectului MOLICO

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei din Moldova a  primit un server performant de la partenerii internaţionali din cadrul  Proiectului Comun al Comisiei Europene si al Consiliului Europei împotriva corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în  Moldova (MOLICO). Echipamentul este oferit în special Serviciului prevenire şi combaterea spălării banilor (SPCSB) din cadrul Centrului şi este recunoscut drept unul din cele mai performante servere existente la momentul actual din ţară.

Potrivit specialiştilor, serverul va permite primirea informaţiei în formă electronică şi confirmarea inversă pentru entităţile  raportoare care au fost stocate; prelucrarea electronică a informaţiei care va permite  minimalizarea manoperei de lucru pentru fiecare analitic; analiza complexă privind grupe de tranzacţii şi identificarea legăturii între acestea, inclusiv prin mai multe relaţii de afaceri; analiza informaţiei pe ramuri, fiind necesare programe complexe pentru identificarea tranzacţiilor suspecte şi afacerilor dubioase; asigurarea prelucrării informaţiilor pentru mai mulţi utilizatori. Tehnica va asigura stocarea bazei de date pe un termen de 10 ani.

În prezentarea sa, directorul CCCEC Sergiu Puşcuţa, , a mulţumit donatorilor pentru asistenţa acordată, precizînd că Centrul beneficiază de suport financiar din partea Proiectului MOLICO din luna noiembrie 2007. „Până în prezent susţinerea s-a simţit prin diferite donaţii, inclusiv tehnică de calcul: (servere, echipament pentru reţea, computere, printere si altele în sumă de două milioane şi jumătate de lei), destinată nu doar SPCSB, dar şi Departamentului prevenire, analitică şi programe anticorupţionale al CCCEC, fapt pentru care suntem recunoscători partenerilor noştri”, a declarat Puşcuţa.

La rândul lor, donatorii au menţionat că livrarea acestui echipament este prima etapă a asistenţei acordate instituţiilor din Republica Moldova în procesul de creare a unui sistem IT modern pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului. „A doua etapă va include consolidarea sistemului analitic existent al CCCEC şi al Procuraturii Anticoruptie”, a precizat Oleksiy Feshchenko, expert antispălarea a banilor din cadrul proiectului MOLICO.

Proiectul MOLICO este co-finanţat de catre Comisia Europeană, Agenţia Suedeză pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională şi Consiliul Europei, bugetul total al proiectului fiind de 3,5 mil. euro. Valoarea echipamentului livrat de MOLICO Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Procuraturii Anticorupţie din Moldova este de 2,5 mil. lei (172,4 mii euro).