Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-18/6404-6404.html
Data: Sep 18, 2008 (23:50)

Moldova în 5 minute

Zinaida Greceanîi a promis că Moldova îşi va îndeplini toate angajamentele faţă de FMI În cadrul întrevederii cu şeful misiuni FMI Graeme Justice, premierul a menţionat că, până la finele lunii septembrie va fi semnat contractul cu consultantul financiar în privatizarea Băncii de Economii, iar executarea Bugetului se va încadra în limitele parametrilor de program. Menţionînd performanţele pozitive ale inflaţiei, şeful misiunii FMI, Graeme Justice, a remarcat că ele vor trebui să fie cuplate cu eforturi bugetar-fiscale susţinute. De asemenea, dl Justice a menţionat necesitatea menţinerii cotei investiţiilor capitale în PIB.

*** 

Guvernul va audia de două ori pe an rapoartele privind execuarea recomandărilor Curţii de ConturiPremierul Zinaida Greceanîi a cerut miniştrilor să acorde o mai mare atenţie executării hotărîrilor Curţii de conturi şi a dispus monitorizarea executării acestora de către Aparatul Guvernului. În cadrul unei întrevederi cu premierul, preşedintele Curţii de conturi, Ala Popescu a constatat capacităţile insuficiente a subdiviziunilor financiar-contabile de planificare strategică a gestionării resurselor, bazată pe bugetarea de programe, necesitatea auditului resurselor naturale, necesitatea eficientizării utilizării patrimoniului public şi a investiţiilor capitale.***

Societatea civilă va asista Guvernul la elaborarea politicilor publice prin intermediul Consiliului Naţional pentru ParticipareŞedinţa de constituire a acestui consiliu a avut loc, joi, 18 septembrie şi a fost prezidată de premierul Zinaida Greceanâi. Consiliul Naţional de Participare este instituit pe lângă Comitetul interministerial pentru planificare strategică, condus de premier. CNP-ul este format din 33 de membri, iar calitatea de membru al Consiliului este voluntară. Durata mandatului este de 4 ani. Ideea creării Consiliului Naţional pentru Participare a fost lansată de Guvern în iunie 2008. În vederea selectării membrilor CNP a fost desfăşurat un concurs public la care au participat 42 de asociaţii obşteşti, dintre care au fost selectate 33 de organizaţii. Instituirea Consiliului Naţional pentru Participare urmează să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern.

***

Pentru procurarea locuinţelor sinistraţilor Guvernul va aloca 14 mil. lei (aproximativ 1 mil. euro)Prim-vicepremierul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon a menţionat că până în prezent din cele 25 mil. lei acumulaţi pe contul deschis de Ministerul Finanţelor, 11 mil lei au fost utilizaţi pentru acordarea unor compensaţii terenurile agricole afectate de inundaţii,  restul mijloacelor urmând a fi  transferate pentru procurarea locuinţelor. În total urmează a fi procurate 244 de case. 106 locuinţe au fost deja procurate din contul agenţiilor economici.

***

Centrala electrică de la Cuciurgan are un nou conducător – Serghei Melehoveţ Potrivit presei transnistrene, Serghei Melehoveţ îl va succeda pe Serghei Sîskov în funcţia de director al centralei. Anterior, Serghei Melehoveţ a deţinut funcţia de vicepreşedinte al concernului energetic belarus „Belenergo”.