Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-15/6371-6371.html
Data: Sep 15, 2008 (21:25)

Miercuri, la Chişinău va fi lansat prmul proiect de tip Twinning cu Moldova, finanţat de Comisia Europeană

Proiectul TWINNING este implementat de un consorţiu format din Adunarea Naţională a Franţei împreună cu Senatul Franţei şi Adunarea Naţională a Ungariei. În cadrul ceremoniei vor rosti alocuţiuni Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Katalin Szili, Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Ungare, Claude Greff, preşedintele grupului de prietenie cu Moldova din cadrul Adunării Naţionale a Republicii Franceze, Cesare de Montis, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova. Acest proiect este finanţat completamente din bugetul Comisiei Europene şi cuprinde suma de aproximativ un milion de euro. 

Proiectul, care a derulat în luna iulie 2008, va contribui la consolidarea democraţiei şi a statului de drept, precum şi la procesul de armonizare a legislaţiei, normelor şi standardelor moldoveneşti la cele ale Uniunii Europene. Beneficiarul acestui proiect este Parlamentul Republicii Moldova. Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului, este liderul de proiect din partea beneficiarului. În cadrul proiectului vor fi organizate instruiri, seminare, ateliere de lucru şi vizite de studiu. Acestea se vor referi în special la următoarele patru componente: susţinerea procesului de reorganizare a aparatului Parlamentului, consolidarea capacităţii Parlamentului în domeniul armonizării legislaţiei moldoveneşti cu cea a UE, evaluarea impactului reglementărilor, consolidarea funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului

Activităţile vor fi realizare de experţi din administraţia Parlamentelor Franţei şi Ungariei, precum şi, în anumite cazuri, funcţionari publici ai altor parlamente naţionale din UE.

TWINNING-ul reprezintă un concept al Uniunii Europene destinat iniţial pentru a ajuta ţările candidate să obţină abilităţile şi experienţa necesară pentru adoptarea, implementarea şi aplicarea legislaţiei UE. În cadrul Politicii Europene de Vecinătate, acest instrument de asistenţă a devenit disponibil şi pentru Moldova.

Acest proiect este primul dintr-un şir de proiecte TWINNING, care sunt în faza de pregătire, în domenii ca justiţia, concurenţa, drepturile proprietăţii intelectuale, achiziţii publice şi standarde şi norme pentru produsele agricole.

Acest proiect va dura 2 ani, relatează Serviciul de presă al Legislativului.