Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-10/6343-6343.html
Data: Sep 10, 2008 (21:18)

Secretarul general al NATO confirmă respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova

Potrivit MAEIE, la Bruxelles, astazi, 10 septembrie, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Vitalie Vrabie, Ministrul Apărări, au avut o întrevedere cu  Jaap De Hoop Scheffer, Secretarul General al NATO.

Secretarul General al NATO a confirmat respectul pentru neutralitatea Republicii Moldova şi a exprimat disponibilitatea Alianţei de a continua cooperarea cu RM aplicând experienţa pe care o are în acest sens cu statele neutre, în particular din UE.

Delegaţia ţării noastre a prezentat o amplă informaţie despre evoluţiile, pe plan naţional, în procesul implementării Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Părţile au făcut un schimb de opinii privind cooperarea dintre Republica Moldova şi NATO, în baza principiului de neutralitate a ţării noastre, în conformitate cu prevederile Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului cu NATO şi prin prisma asistenţei necesare pentru realizarea prevederilor documentului menţionat.

În altă ordine de idei, a fost făcut un schimb de opinii privind ultimele evoluţii în procesul reglementării problemei transnistrene, bazate pe soluţionarea paşnică în formatul 5+2. Vicepremierul A. Stratan a exprimat mulţumiri pentru susţinerea de către NATO a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

De asemenea, a fost apreciată poziţia fermă şi neschimbată a Alianţei în problema Tratatului FACE Adaptat, în special, privind respectarea angajamentelor de la Istanbul din 1999.

În contextul schimbului de opinii privind implementarea reformelor democratice, economice şi sociale în Moldova, dl Andrei Stratan a prezentat o informaţie privind relaţiile RM-UE, perspectiva europeană a ţării noastre, subliniind importanţa încheierii unui Acord de asociere cu UE, care sa stabilească statutul Republicii Moldova de candidat pentru aderarea la UE.