Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-10/6342-6342.html
Data: Sep 10, 2008 (21:16)

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul 26 + Republica Moldova

Potrivit MAEIE, astăzi, 10 septembrie, la Bruxelles a avut loc reuniunea Consiliului Nord-Atlantic (NAC) al NATO, în cadrul căreia s-a discutat evoluţia implementării de către Republica Moldova a Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), în baza raportului Misiunii NATO de evaluare din martie curent.

Din componenţa delegaţiei Republicii Moldova condusă de Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, au mai făcut parte Vitalie Vrabie, Ministrul Apărării, şi Academicianul Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Şeful delegaţiei moldoveneşti a prezentat o informaţie privind progresele înregistrate în implementarea IPAP şi priorităţile de mai departe în procesul de reformare a sectorului de securitate şi apărare. În acest context, au fost menţionate documentele politice cheie adoptate de RM precum este Concepţia Securităţii Naţionale, bazată pe neutralitatea constituţională şi demararea lucrărilor asupra elaborării documentelor conexe. La fel, au fost scoase în evidenţă domeniile de cooperare în care este solicitată asistenţa Alianţei.

În discursul său, Andrei Stratan s-a referit şi la procesul înfăptuirii reformelor democratice, consolidarea supremaţiei legii şi a cadrului legislativ în corespundere cu standardele internaţionale.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a informat Alianţa despre procesul de integrare europeana a RM, subliniind importanţa aprofundării relaţiilor de parteneriat cu comunitatea europeana din perspectiva încheierii unui acord de asociere, care ar prevedea statutul de candidat al Moldovei la UE.

Reprezentanţii ţărilor membre ale Alianţei au susţinut continuarea cooperării Republicii Moldova cu NATO în baza unui IPAP actualizat. In acest context, au fost formulate o serie de sugestii şi propuneri privind viitorul proces de implementare a Planului, fiind exprimată disponibilitatea de a acorda asistenţă. De asemenea, a fost apreciată înalt participarea Republicii Moldova la operaţiunile de menţinere a păcii.

In cadrul reuniunii, statele Aliate s-au pronunţat univoc pentru integritatea teritorială a RM şi au salutat eforturile conducerii de la Chişinău de a soluţiona problema transnistreană exclusiv pe cale paşnică, în formatul 5+2.