Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-09/6329-6329.html
Data: Sep 9, 2008 (20:28)

Moldova in 5 minute

La 10 septembrie la Bruxelles, va avea loc reuniunea Consiliului NATO în formatul 26 + MoldovaMoldova va fi reprezentată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan şi Ministrul Apărării Vitalie Vrabie. În cadrul reuniunii va fi evaluat progresul înregistrat de ţara noastră în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova—NATO şi vor fi examinate posibilităţile de contribuţie a Alianţei la realizarea Planului şi promovarea reformelor în Republica Moldova. În timpul vizitei la Bruxelles, Andrei Stratan va mai avea întrevederi la Comisia Europeană şi Parlamentul European axate pe diverse aspecte ale cooperării între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

***

O misiune a FMI se ca fla la Chişinău în perioada 11-18 septembrie 2008 Misiunea va fi condusă de Graeme Justice. Misiunea va purta discuţii cu autorităţile moldovene referitor la proiectul bugetului pe anul 2009, precum şi va lua cunoştinţă de evoluţiile macroeconomice recente. Această misiune a FMI are caracter tehni, misiunea de evaluare a programului autorităţilor cu FMI fiind preconizată pentru luna octombrie curent.

***

Josette Durrieu: „Lucrurile au început să se schimbe spre bine în Moldova”Aflată într-o vizită de documentere la Chişinău, coraportorul Consiliului Europei pentru Republica Moldova Josette Durrieu a avut întrevederi cu premierul Zinaida Geceani şi cu virepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Stratan. „Voinţa de integrare europeană a Republicii Moldova este una legitimă şi atenţia organismelor europene faţă de aceasta în este în creştere", a spus doamna Durrieu, precizînd că imaginea Moldovei, bazată pe idei preconcepute asupra migraţiei şi traficului de fiinţe umane, trebuie schimbată. Coraportorul Consiliului Europei a apreciat că situaţia economică şi politică în Moldova este stabilă, iar majoritatea angajamentelor ce ţin de revizuirea cadrului legal au fost realizate. Totodată, desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009 rămâne a fi un test al maturităţii politice a Republicii Moldova, a mai spus Josette Durrieu. Coraportorul a apreciat rezultatele pozitive obţinute de autorităţile moldoveneşti în promovarea reformelor, menţionând, totodată, importanţa propulsării în continuare a acestora, inclusiv în perioada electorală. „Sunt bucuroasă să spun că lucrurile au început să se schimbe spre bine în Moldova şi aceasta este vizibil. Totodată, îmi pare bine că expuneţi şi problemele existente cu o ambiţie rezonabilă, fapt remarcat şi la Bruxelles”, a menţionat parlamentarul de la Strasbourg.

***

La Chişinău se desfăşoară ediţia a  XIV-a  a Expoziţiei Internaţionale specializate de echipament medical, preparate farmaceutice şi stomatologice "Moldmedizin&MoldDENT-2008"La expoziţia, ce se va desfăşura până la 12 septembrie, participă peste 100 de companii din 16 state ale lumii, care prezintă tehnologii noi, medicamente, echipament şi instrumentar de producţie moldovenească, germană, ucraineană, americană etc. În acelaşi timp, în cadrul expoziţiei au fost prezentate mobilier medical, cosmetică medicală, plante medicinale etc. Premierul Zinaida Greceanîi a  menţionat, în mesajul de inaugurare a expoziţiei, că „pe parcursul anilor Expoziţia Internaţională specializate "Moldmedizin&MoldDENT” a devenit un important forum expoziţional pentru toţi cei care, într-un mod sau altul, contribuie la fortificarea sistemului de sănătate, avînd drept scop dezvoltarea pieţei autohtone de produse şi servicii medicale”. Greceanîi a mulţumit companiilor farmaceutice şi de tehnică medicală, care au fost receptivi la apelul Guvernului  şi au contribuit cu  suport material pe conturile deschise pentru suţinerea sinistraţilor din localităţile inundate. Companiile farmaceutice au alocat 181 mii lei pe aceste conturi.

***

A fost lansat Grupul Regional de Lucru Chişinău în cadrul proiectului USAID| BIZTARPrecum a fost menţionat marţi, în cadrul conferinţei de lansare, Grupul Regional de Lucru Chişinău este organizat în scopul diseminării informaţiei despre reforma regulatorie şi schimbările legislative, precum şi pentru asigurarea dialogului public-privat, pentru înlăturarea barierelor din mediul de afaceri. Grupul Regional de Lucru Chişinău va include reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi ai comunităţii de afaceri din municipiul Chişinău şi va activa în cadrul proiectului Reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale în Moldova (USAID/BIZTAR). Bugetul proiectului este de 6,5 mil. dolari SUA şi este finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoiltare Internaţională (USAID). Proiectul este prevăzut pentru perioada 2007-2010.