Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-08/6311-6311.html
Data: Sep 8, 2008 (20:47)

Consultări politice bilaterale în domeniul integrării europene între Republica Moldova şi Republica Croaţia

Potrivit MAEIE, pe data de 8 septembrie, o delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, condusă de către Valeriu Ostalep, Viceministru, a efectuat o vizită de lucru la Zagreb, Croaţia.

În cadrul consultărilor bilaterale organizate cu această ocazie, dl Valeriu Ostalep a avut o întrevedere cu omologul său croat, Zelko Kupresak, Secretar de Stat pentru Integrare Europeană a Ministerului Afacerilor Externe al Croaţiei. Pe agenda discuţiilor s-a aflat subiectul privind stadiul actual al dialogului moldo-comunitar, partea croată împărtăşind propria experienţă în domeniul integrării europene de pe poziţii de stat asociat al Uniunii Europene. În context, s-au purtat discuţii despre perspectivele Republicii Moldova în această direcţie. Totodată, a fost abordata tematica privind facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi semnarea Acordului pregătit de partea moldoveneasca în acest sens. De asemenea, au fost examinate posibilităţile de colaborare în diferite domenii ale politicii externe. La capitolul relaţiilor juridice bilaterale s-a convenit asupra reactualizării proiectelor acordurilor prioritare aflate în negociere, fiind evaluate oportunităţile de valorificare a cadrului juridic existent. Valeriu Ostalep a menţionat rolul Acordului de cooperare în domeniul integrării europene semnat între ambele state. În scopul intensificării şi aprofundării cooperării în problematica europeană, a fost invitat la Chişinău negociatorul-sef pentru aderarea Croaţiei la UE. În context, oficialul croat a reiterat sprijinul ţării sale pentru eforturile Republicii Moldova de racordare la standardele europene şi de intensificare a raporturilor cu Uniunea Europeană, inclusiv cele ce ţin de cooperarea politică şi comercial-economică.

În cadrul vizitei, Valeriu Ostalep a avut şi o întrevedere cu Neven Mimica, Preşedintele Comitetului pentru Integrare Europeană al Parlamentului Croaţiei. Viceministrul moldovean a salutat apropiata vizită la Chişinău a delegaţiei parlamentare croate, care va fi condusa de N. Mimica.

În cadrul consultărilor moldo-croate, au fost abordate şi anumite aspecte privind apropiata aderare a Republicii Croaţia la Centrul Comun pentru Vize de la Chişinău.