Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-09-02/6263-6263.html
Data: Sep 2, 2008 (16:12)

Europarlamentarul Jan Wiersma propune o Uniune a Mării Negre în care să fie inclusă R. Moldova

UE trebuie să îşi asume un rol mai puternic în R. Moldova, dar este prea devreme pentru discutarea unei posibile aderări la Uniune, a declarat pentru NewsIn Jan Wiersma, membru al Comisiei PE pentru cooperare UE-Moldova, propunând crearea Uniunii Mării Negre "în locul prea slabei Sinergii".

"Acum este momentul ca UE să abordeze problema cu cea mai mare seriozitate şi să încerce să găsească o modalitate de a avansa şi de a rezolva situaţia. Cel mai important este să se ajungă la un consens între Tiraspol şi Chişinău. UE trebuie să îşi asume un rol de susţinător al R. Moldova, un rol mai ambiţios ca până acum. Uniunea ar trebui să intervină ca mediator şi ca iniţiator al misiunii internaţionale de menţinere a păcii", consideră Jan Marinus Wiersma, vicepreşedintele Grupului socialist din Parlamentul European şi membru al delegaţiei pentru Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova.

Mai multe voci, printre care şi preşedintele României Traian Băsescu, au cerut o perspectivă europeană certă pentru R. Moldova, ca soluţie pentru menţinerea stabilităţii şi rezolvarea conflictului transnistrean.

"Este necesar ca UE să aibă o poziţie clară, dar eu aş ezita asupra unei declaraţii ferme în ceea ce priveşte perspectiva europeană a Moldovei şi promisiuni de aderare", a mai spus europarlamentarul olandez. "Este prea devreme să vorbim despre o aderare a R. Moldova la UE", a explicat Wiersma.

În tot cazul, asigură deputatul, Georgia va fi un exemplu pentru R. Moldova. "Ceea ce se va face în cazul acelei ţări, va fi valabil şi pentru Chişinău. Cel mai important este însă ca UE să nu izoleze Rusia, ci să îşi intensifice legăturile cu aceasta", a mai spus europarlamentarul socialist, care face parte şi din Comisia pentru afaceri externe a PE.

Prioritatea Grupului socialist din PE este, după cum a declarat Wiersma, "regândirea arhitecturii de securitate în UE". "A fost o dată în plus evident faptul că structurile de securitate existente - precum OSCE - abia dacă mai fac faţă", a atras atenţia socialistul.

Concret, propunerea socialiştilor este crearea unei "Uniuni a Mării Negre", care să permită cooperarea în domenii esenţiale precum energia, securitatea şi economia.

Wiersma consideră că Sinergia Mării Negre, platformă de cooperare regională iniţiată şi promovată printre altele şi de România, este "prea slabă şi nu reuşeşte să materializeze eforturile UE".

De asemenea, discuţiile despre "Parteneriatul Estic" propus de Polonia şi susţinut de Suedia şi Germania vor fi reluate. Totuşi socialiştii îşi doresc "o construcţie instituţională solidă, care să aibă la bază documente concrete şi structuri funcţionale, care să aibă la dispoziţie mecanisme instituţionale de care 'Sinergia' nu dispune", a subliniat Jan Marinus Wiersma.

În ceea ce priveşte posibile efecte ale conflictului din Georgia, eurodeputatul a explicat că "urgenţa rezolvării situaţiei din R. Moldova a fost sporită de situaţia din Caucaz".

"Aceste cazuri se pot compara în multe feluri. Vorbim despre conflicte îngheţate care se pot dezgheţa, vorbim despre o 'moştenire' a dezmembrării Uniunii Sovietice şi în ambele situaţii există o prezenţă militară a Rusiei sub forma de forţe de menţinere a păcii", a comentat Wiersma.

Se poate presupune, a continuat el, că ceea ce s-a întâmplat în Georgia se poate întâmpla şi în cazul Republicii Moldova şi sunt multe voci care exprimă această temere. "De aceea, există o presiune sporită ca UE să analizeze îndeaproape această problemă", a afirmat eurodeputatul.

O diferenţă esenţială faţă de situaţia din Georgia, a accentuat însă eurodeputatul socialist, "este constituită de faptul că R. Moldova nu se va confrunta cu Rusia, de faptul că R. Moldova nu doreşte să adere la NATO şi nici nu are o graniţă comună cu Rusia".

După părerea europarlamentarului, orice soluţie pentru Transnistria trebuie să se bazeze pe următoarele principii: să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova, să respecte principiile democraţiei şi să urmărească dezarmarea Transnistriei. În plus, UE nu numai că trebuie să rămână implicată, dar trebuie să îşi sporească eforturile în acest sens.

Liderii UE şi-au dat seama că situaţia din Georgia are un efect asupra R. Moldova. "Soluţia este menţinerea dialogului cu Rusia. Dacă se întrerupe comunicarea cu acest partener, atunci îi va fi mai uşor să îşi impună pretenţiile asupra Transnistriei", consideră Wiersma.

În plus, Wiersma recomandă inculderea Turciei pe lista de parteneri de dialog. "În toate ecuaţiile pentru rezolvarea conflictului trebuie inclusă şi Turcia, al cărei rol a crescut şi care poate fi un partener de dialog pozitiv. Întotdeauna trebuie menţinută legătura cu Rusia pentru că nu poţi rezolva conflictele în care aceasta este implicată decât discutând cu ea", a conchis europarlamentarul.

Sursa: NewsIn