Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-27/6217-6217.html
Data: Aug 27, 2008 (07:52)

Lavrov spune că Tiraspolul şi Chişinăul sunt gata să revină la planul Kozak

Tiraspolul şi Chişinăul sunt gata să revină la planul Kozak, plan de de reglementare a conflictului transnistrean propus de Moscova în 2003 şi respins la presiunea Occidentului în ultimul moment de Vladimir Voronin, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de ITAR-TASS.

Planul Kozak propunea un scenariu federativ pentru Moldova reunificată, cu menţinerea trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei pe un termen nedeterminat.

"Părţile sunt gata să revină la planul Kozak din 2003 şi să soluţioneze problemele divergente rămase", a spus Lavrov, precizând că niciun alt conflict nu a fost atât de aproape de reglementare ca cel din Transnistria.

"Practic toate părţile implicate sunt convinse acum de necesitatea de a reveni la acele principii care au fost atât de aproape de realizare în 2003. Lucrăm în acest sens cu Chişinăul şi Tiraspolul, cu observatorii (UE şi SUA –n.red.) şi sper că aici va fi un progres şi că acesta nu va lua mult timp", a declarat Lavrov.  Surse din cadrul administraţiei de la Chişinău au declarat însă pentru NewsIn că autorităţile moldovene nu şi-au dat acceptul pentru readucerea pe masa de tratative a planului Kozak şi insistă în continuare asupra reglementării conflictului transnistrean în baza propunerilor în pachet avansate de Chişinău, care corespund intereselor Republicii Moldova.

Cert este că luni, după întâlnirea de la Soci cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin, Medvedev declarase că există şanse mari pentru soluţionarea conflictului transnistrean. La o zi după această întrevedere, Medvedev a anunţat că Rusia recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru politică externă, Andrei Popov, este de părere că declaraţiile lui Lavrov denotă faptul că după ce a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, Moscova consideră momentul ca fiind favorabil unei reglementări transnistrene care să favorizeze interesele Rusiei şi va încerca să-l folosească pentru a stoarce maximum de dividente atât de la Republica Moldova, cât şi de la Occident.

"Moscova vine cu argumente pentru a-l convinge pe Voronin că problema nu se pune aşa cum crede Chişinăul – fie o reglementare în baza pachetului, fie deloc. Alegerea în faţa căreia este pus acum Voronin este între o reglementare pe baza documentului Kozak propus de Moscova sau recunoaşterea Transnistriei. Moscova a demonstrat marţi cu nu are ce pierde, că nu glumeşte şi nu intenţionează să bată în retragere, chiar dacă i-ar fi cu mult mai dificil să gestioneze o Transnistrie cu care nu are o frontieră comună decât Osetia şi Abhazia", apreciază analistul de la Chişinău.

Sursa: NewsIn