Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-25/6202-6202.html
Data: Aug 25, 2008 (23:13)

UE ar trebui să acorde o atenţie mai mare şi intenţiei de aderare din partea Republicii Moldova, care are graniţă cu Ucraina

Un grup de reflecţie din cadrul Comunităţii Europene a declarat luni că UE trebuie să işi asume angajamente precise faţă de Ucraina, după ce Rusia a trimis trupe in Georgia, relatează Reuters, citata de NewsIn. Consiliul European pentu Relaţii Externe a spus că UE ar trebui să răspundă incursiunii militare ruse din 8 august printr-un "angajament puternic pentru democraţie, prosperitate şi securitate intr-o zonă mai extinsă", insă să aibă in vedere "măsuri dure faţă de Moscova, dacă Rusia va opune rezistenţă". Relaţiile cu Ucraina, cu care UE va organiza un summit comun la 9 septembie, ar trebui fie in centrul acestei strategii. Ucraina, ca şi Georgia, este un stat fost comunist cu o importantă minoritate rusă, ai cărei lideri au deranjat Moscova prin incercarea de a stabili legături mai stranse cu Occidentul, inculsiv de a adera la NATO. "UE ar trebui să işi asume un angajament precis faţă de Ucraina", potrivit unui comunicat al Consiliului European pentu Relaţii Externe . "Ar trebui să-i recunoască dreptul de incerca să obţină calitatea de membră UE in viitor, să fie de acord cu un regim mai liberal in ceea ce priveşte vizele, să ofere o clauză de solidaritate in ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei şi să incerce să includă Ucraina in piaţa energetică a UE", potrivit comunicatului. Acţiunile dure impotriva Rusiei ar fi contraproductive, consideră comunicatul. Diplomaţii din UE examinează modalitatea de a răspunde atacului Rusiei asupra Georgiei, care a urmat incercării Tbilisi-ului de a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Un armistiţiu - semnat de Georgia şi Rusia la 15, respectiv 16 august - a pus capăt conflictului, insă Moscova a igonorat pană in prezent solicitările de a-şi retrage militarii din zonele georgiene. Consiliul European pentu Relaţii Externe a spus că UE ar trebui să acorde o atenţie mai mare şi intenţiei de aderare din partea Republicii Moldova, care are graniţă cu Ucraina. UE ar trebui să depună eforturi in vederea suplimentării trupelor ruse şi georgiene din Osetia de Sud cu trupe internaţionale de menţinere a păcii şi să contribuie cu cateva sute de militari la o astfel de forţă.

De asemenea, UE ar trebui să sprijine o comisie internaţională de anchetă asupra conflictului georgian, pentru a stabili cauzele, potrivit Consiliul European pentu Relaţii Externe. UE a avut o linie mai precaută faţă de Rusia, spre deosebire de Statele Unite, care au spus că acţiunile Rusiei ar putea afecta candidatura acestei ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Sursa: Ziua