Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
25.08.2008

Ziua: Un numar record de scriitori romani va veni la Chisinau pentru a sarbatori "Limba noastra cea romana"

Un numar record de peste 20 de scriitori din Romania va participa la sarbatoarea "Limba Noastra cea romana", ce se va desfasura, la sfarsitul acestei saptamani, in Republica Moldova, transmite Agerpres.Presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (USM), Mihai Cimpoi, a anuntat ca la Chisinau vor sosi 20 de scriitori din diferite orase ale Romaniei (Bucuresti, Iasi, Targoviste, Ploiesti, Cluj, Timisoara, Buzau, Drobeta Turnu Severin), adica mult mai multi decat la editiile anterioare ale sarbatorii nationale, potrivit publicatiei "Jurnal de Chisinau".

In bibliotecile de la Chisinau si la Casa Scriitorilor vor avea loc lansari de carti noi ale scriitorilor romani invitati la aceasta sarbatoare. Prezenta scriitorilor romani la Chisinau a devenit posibila datorita sprijinului substantial acordat de Primaria Municipiului Chisinau.Cu ocazia sarbatorii "Limba noastra cea romana", care este marcata la 31 august, USM (Universtitatea de Stat din Moldova) va organiza, in colaborare cu Primaria Municipiului Chisinau, o serie de manifestari, printre care decernarea premiilor literare ale Uniunii Scriitorilor pe anul 2007, depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, la busturile clasicilor romani si la monumentele scriitorilor din Cimitirul Ortodox Central, recitaluri de muzica si poezie. Sarbatoarea va culmina cu un spectacol de gala in Piata Marii Adunari Nationale, la care vor participa formatii folclorice si vedete de muzica usoara din Chisinau.

Publicatia "Timpul de dimineata" acuza insa conducerea centrala a Republicii Moldova de faptul ca si in acest an va ignora ziua de 31 august. "Guvernarea comunista va marca si de aceasta data, sub umbrela Zilei Republicii (27 august), doua evenimente incompatibile - "eliberarea Basarabiei de fascisti" de catre Armata Rosie si Ziua Independentei Republicii Moldova fata de URSS", scrie publicatia.

In 2005, comunistii au rebotezat Ziua Independentei in Ziua Republicii numai pentru a comasa fortat doua evenimente istorice incompatibile: 24 august 1944 - ziua in care Armata Rosie a "eliberat teritoriul Basarabiei de ocupantii fascisti", si 27 august 1991 - ziua in care a fost proclamata independenta Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica.

Manifestarile dedicate Zilei Republicii au inceput duminica, 24 august, prin depunerea de flori la monumentul "Eternitate" si au continuat la memorialul de la Serpeni. La "Eternitate" seful statului si "camarazii" sai Marian Lupu, Zinaida Greceanai, ministri, procurorul general si Mitropolitul Vladimir s-au bucurat numai de onoruri, fiind intampinati cu muzica patriotica, in aplauzele veteranilor, pensionarilor si copiilor, se mentioneaza intr-un articol publicat luni.

Totusi, desi Ziua Republicii va fi organizata cu mult fast, guvernarea comunista va ignora si anul acesta un alt eveniment important din istoria Republicii Moldova, si anume, sarbatoarea "Limba Noastra", scrie "Timpul de dimineata".

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus